aug. 212009
 

fisker-karma-bord Criza mondiala naste… ma rog, ce se naste din criza mondiala hibrid se cheama. Ce mai tura-vura toata lumea auto e astazi “la curent”, cum s-ar spune, cu economia de carburant mesterind din greu la cele mai noi tehnologii electro-foto-cu-lingurita si consumand hibride. Daca mai ieri ne dadeam coate razand de viitorul incert al automobilului electric, un fel de carucioare penibile, fara aer conditionat si cu un singur far, mergand vreo 15 km cu 23 km/h, astazi privim cu un ochi ceva mai atent limuzine si GT-uri de lux care nu fac rabat nici la calitate, nici la performanta. functionand cu electricitate.

fisker-karma-semi-fata
Karma – modelul de serie
Fisker Karma Plug-in Hybrid si-a facut prima aparitie in public week-end-ul trecut, la doar 19 luni de la introducerea conceptului. Prototipul lui Fisker Karma avea 403 cai si atingea foarte rapid 160km/h (“suta de mile pe ora”, pe “limba americanilor”), functionand atat in modul Sport (hybrid) cat si Stealth (exclusiv electric).

Bernhard Koehler, COO si cofondator Fisker Automotive cu sediul in insorita Californie se lauda ca modelul Karma este primul automobile de serie cu tehnologia Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV). De notat ca desi masina atinge 100 km/h in sase secunde si o viteza maxima de 200 km, nu consuma mai mult de 3-4 litri la suta!

fisker-karma-indicator-stare Emisiile de carbon, spune constructorul, ar fi si ele mult mai mici decat ale actualelor hibride. Karma poate parcurge 80 de km fara niciun fel de emisii de noxe, la o incarcare completa a bateriilor si are o autonomie de peste 480 de km, atinsa gratie unui generator pus in functiune de motorul clasic in patru cilindri, ce dezvolta 260 de cai. Ansamblul combinat al propulsorului classic cu cele doua motoare electrice de la bord formeaza ceea ce Fisker Automotive numeste Q-DRIVE powertrain. Fisker Automotive a programat primele livrari pentru vara lui 2010.

Cine e FISKER AUTOMOTIVE ?

Fisker Automotive, a fost fondata de firmele Fisker Coachbuild, LLC si Quantum Technologies (QTWW), si este o marca americana privata detinuta de Henrik Fisker, ce ocupa si functia de CEO. Cartierul general este situat in Irvine, California. Printre actionari se regasesc Kleiner Perkins Caufield & Byers, Palo Alto Investors si Qatar Holding, LLC.

fisker-karma-semi-spate

  1 comentariu despre “Fisker Karma PHEV intra in priza”

  1. Debutul lui Augustin pe TotalAuto. Welcome! 😀