apr. 302009
 

La recent incheiatul Salonul Auto de la Geneva, noul Lotus Exige a promis ca va aduce curand sub capota un motor cu o tehnologie extrem de avansata. Ei bine, motorul Lotus Omnivore a intrat in testare pe banc.
Motorul Lotus Omnivore Un motor in doi timpi, cu injectie directa turbo si cu raport volumetric de compresie variabil. Compresia variabila permite functionarea motorului cu benzina, bioetanol, alcool sau orice amestec ale acestora trei la alegere. De aici si numele – Omnivore.

Spre diferenta de proiectul MCE-5 (un alt motor cu compresie variabila, intrat in faza de testare) care modifica raportul de compresie prin variatia cursei pistonului, Lotus Omnivore realizeaza acelasi efect prin culisarea unei parti a chiulasei, cu ajutorul unui excentric, comandat de un motor electric de tip stepper.

Pe partea culisanta sunt montate injectorul si bujia. Raportul volumetric de compresie poate varia teoretic de la 8:1 la 50:1. Testele vor indica la sfarsitul lor plaja reala.

Omnivore este testat de Lotus Engineering si dezvoltat in comun cu Jaguar, Orbital Corp si Universitatea Queen din Belfast.