ian. 202009
 


In emisiunea „Nasul” din data de 19.01.2009, de la B1TV, premierul Emil Boc a fost invitatul jurnalistului Radu Morau. In cadrul interviului acordat, primul ministru a precizat ca noua formula a taxei auto va aparea „la inceputul lunii Februarie”. Probabil 2009…

Pentru cei care doresc mai multe detalii legate de acest subiect, va prezentam un extras din transcrierea dialogului real, cel referitor la taxa auto:
––––––-

Realizator: „Am revenit (n.r. – din pauza publicitara), doua subiecte care ard in acest inceput de an. De exemplu, spune cineva taxa auto, bineinteles. Hai sa incepem cu taxa auto, pentru ca vad ca sunt multe mesaje cu taxa auto. Ati promis in campania electorala eliminarea taxei auto. In primul rand, brambureala asta ii incurca pe toti: si pe cei care vand si pe cei care cumpara. Doi: cum va arata pana la urma?”

Emil Boc: „Va trebui gasit un echilibru intre nevoia de a proteja industria autohtona, a preveni ca Romania sa devina un cimitir al masinilor vechi, dar, pe de alta parte, de a nu impiedica romanul totusi sa aiba acces la o masina decenta. Ä‚sta este principiul de la care pornim.

In februarie vom lua o decizie, pentru ca daca e sa modificam ceva, se poate face numai prin ordonante de urgente, pentru ca prin ordonante de urgente este reglementata actuala formula, iar in perioada vacantei parlamentare nu poti emite ordonante de urgenta si ministrul a fost foarte corect. Domnul Nemirschi a discutat, a venit si a prezentat si in Guvern alternative, solutii.

Cred ca, in primul rand, ar trebui sa reglementam acea situatie tranzitorie la oamenii care si-au luat masini pana in data de 15 decembrie, cand a intervenit noua taxa si i-a prins pe foarte multi pe picior total nepregatiti, pentru ca nu aveau de unde sa stie ca se modifica legislatia si nu este vina lor ca RAR sau celelalte societati care au atributii in domeniu nu le-au facut programarea ca sa-si poata inmatricula masina.

Aici au fost deja cateva sentinte castigate de unele persoane si va trebui sa reglementam legal. Sunt jurist si stiu ca trebuie rezolvata aceasta problema. In ceea ce priveste, dupa aceea, cuantumul, va trebui sa avem o discutie foarte serioasa la nivelul Guvernului, tinand cont de toate aceste decizii si va fi luata la inceputul lunii februarie.”

(fragment preluat de pe situl Guvernului Romaniei)

  231 comentarii despre “Premierul Boc – referiri taxa auto (actualizat 2010)”

  1. ma refeream in general la TACEREA oricarei institutii publice in RO, la lipsa de transparenta in luarea deciziilor samd … sa te citez „singurul lucru sigur” … ei bine nu exista asa ceva in RO, sau daca exista ar fi urmatorul : va fi data o lege cat mai tarziu posibil si cu cat mai putine explicatii posibile… se spune despre roman ca are memoria scurta … mai tineti minte cand EXACT acum un an pe 1 ianuarie 2008 trebuia data o noua formula ? mai tineti minte cand s-a dat ? apoi cand prin aceasta noua formula s-a stabilit data de 1 iulie mai tineti minte cand s-au dat normele metodologice pt aplicarea ei ? cand a fost insa o miscare in celalalt sens (de marire) mai tineti minte cat de repede s-au miscat ? mai tineti minte ca in noiembrie 2008 doar se zvonea ca se va schimba ceva iar in decembrie s-a si intamplat ? mai tineti minte ca „schimbarea” a avut loc chiar cu o sapt inainte de data anuntata ? cata rapiditate , cata eficienta … apoi ca Boc a fost dintre cei care cat au fost in asa zisa „opozitie” au initiat o motiune impotriva taxei numind-o ilegala, cum a promis ca va fi o prioritate daca partidul ui va castiga? cum apoi a spus CLAR data de 15 ianuarie ? apoi a intors-o pe „inceput” de februarie ? ce inseamna aia „inceput” ? asa vorbeste un premier ? la „inceputul” lunii viitoare vom … taia frunze la caini … acum daca sta de vb cu UE, de ce nu spune asta ? domnilor DA asa este am promis data de 15 ianuarie, dar nu s-a putut din urmatoarele motive : … Minciuni sa spuna, orice sa spuna, numai sa spuna ceva … Nu sa vina sa zica in mod public (4 zile dupa 15 ianuarie) : se va decide la INCEPUT de februarie ! si NIMENI sa nu-l traga de maneca : „dar cu 15 ianuarie ce s-a intamplat” ? „de ce inceput de februarie” ? daca nici asta nu mai sunt intrebari legitime, inseamna ca daca esti sus chiar poti face ce vrei in tara asta! si stam noi aici pe internet si ne dam cu parerea : daca se va mici, daca se va mari, daca se va scoate, daca baba avea un c.i era general de razboi ! zici ca suntem taranii din poiana lui Iocan care isi „dadeau cu parerea” despre cum isi ara regele domeniile regale ! ca doar no din moment ce boierii cei mari, de la oras, nu trebuie sa dea socoteala nimanui, ce ne ramane noua marlanilor ? sa ne dam cu presupusu …

  2. Hai NOROC ca sunt roman

  3. Da, de acord 100%.

    Am primit o plangere de la un sevice in legatuira cu niste ilegalitati savarsite de anumiti asiguratori. Evident, am scris asiguratorilor in cauza, rugandu-i sa imi trimita pozitia lor.

    Interesant este ca cercetarile mele personale s-au terminat inainte ca sa vine vreun raspuns din partea lor si – CULMEA ! – asiguratorii in cauza sunt curati-curati din punct de vedere legal si concurential. Acuzele nu erau indreptatite.

    Intrebare: – De ce nu au raspuns?

    Trebuie precizat ca orice institutie este obligata sa raspunda unei petitii. Chiar daca scriu la electricitate ca nu am caldura in calorifer, ei sunt obligati sa raspunda ceva de genul „nu este de competenta noastra”. Dar TREBIE sa raspunda.

    Deci revin: – cred ca asiguratorii acuzati au tacut din unul sau mai multe (cumulat) motive:

    1. – Cererea mea a ajuns la un incapabil.

    2. – Cererea a ajuns la cine trebuie, insa „cine-trebuie” are atatea pe constiinta, incat i s-a facut sila de inca o plangere si nu a mai raspuns.

    3. – Poate ca cercetarea mea nu a fost corecta, iar asiguratorii sunt totusi cumva vinovati si d-aia tac.

    Uite asa voi relua mai atent cercetarile… De ce pun astia la relatia cu pesa oameni care habar nu au ce inseamna sa raspunzi la un mail?? Cred ca suntem „tacuti profesionisti”. Traim din tacere. Cine tace mai mult, este mai profi…

  4. cu taxa asta tripla ne obliga sa luam loganuri sa se spele pe cap cu ieçe cui i trebe sunt naspa sa faca slovaci o masina precum skoda si atunci mai discutam nu jegurile astea de daci

  5. Fratilor nu exista nici o persoana specializata dintre noi cei care suntem afectati de aceasta taxa(in curand toti cei care au masini din Romanica)care o poate calcula si prezenta mass mediei si guvernului?Hai sa luam problema in mana si sa nu mai asteptam sa ne faca altii treaba…astfel si inspirandu-ne din tarile UE poate ii vom determina sa ia decizia corecta.Nu vedeti ca cei de la guvernare sunt niste incompetenti si fac legile dupa ureche(a lor)?NU MAI EXISTA INGINERI SAU OAMENI DE SPECIALITATE IN RO CARE POT CALCULA TAXA?HAI SA ACTIONAM!!!

  6. Sigur ca da. Am calculat-o eu. Da zero. 😀

    Calculul taxei trebuie sa indeplineasca doua criterii tehnice:
    1. – sa colecteze banii de care este nevoie pentru un scop clar (nu inventat dupa strangerea banilor).
    2. – conform Constitutiei Romaniei, „sa fie asezata just”. Ce inseamna „just”? Adica sa respecte niste principii de echitate, cele in lipsa carora tipa Comisia Europeana.

    Din cele doua puncte, al doilea poate fi abordat de orice om priceput la cifre.

    Primul punct insa reprezinta o informatie la care nu avem acces. Daca acest prim punct ar permite, taxa=0 ar fi cea mai eleganta formula…

  7. Se tot spune ca nu se vrea ca Romania sa devina groapa de gunoi a comunitatii.Acest lucru se poate stopa prin intermediul unor controale serioase in momentul in care cetateanul se prezinta cu masina la inspectia tehnica periodica.
    Sunt de acord cu sistemul ‘poluezi platesti’,insa cuantumul taxei sa fie echilibrat.Eu sunt nemultumit si de roviniete,dar de astea vad ca nimeni nu se mai plange!Sper sa nu mai apara alta taxa,care sa ne faca sa uitam si de taxa asta de inmatriculare.Totusi avem noroc si noi ca cei din Uniune ne tin partea.

  8. Observatie: Un demnitar -inainte de alegeri si dupa alegeri
    Inainte: Aţi promis în campania electorală eliminarea taxei auto.

    Dupa alegeri: Emil Boc: “Va trebui găsit un echilibru între nevoia de a proteja…bla bla bla (ca am vazut ca sunteti fraieri si rabdati orice)

  9. Puneti-va intrebarea de ce nu se redreseaza brandul auto romanesc dupa ce s-a instalat taxa auto aberanta. Dacia avea succes pe banii jefuiti prin sistemul depunerilor la CEC si a avut vanzare cat timp era singura mamaliga de pe piata, cat timp erau inchise granitele.
    Aviz Stroe plus Tariceanu (mai ai curajul sa faci declaratii dupa ce ai calamitat o tara intreaga?)

  10. pacat…pacat ca ii alegem de 19 ani inkoa cu sperntza ca va fi mai bine/cand colo ei fac ce vor cu noi/tot ce i intereseaza e doar leafa care le vine luna de luna in cont/cel mai mare pakt e ca noi ii intretzinem din banii nostrii pe acesti sobolani care rod banii nostrii in fiecare zi fara sa se gandesca la viitorul tarii/iar despre taxa auto;cred ca au spus altii ce trebuie spus.sunt si eu pe a doua luna de nr rosii,abia astept sa vad ce se intampla,o duc la REMAT sau o mai tzin…

  11. „Inceputul lui Februarie” – acesta este termenul rostit de Boc in emisiunea „Nashul”. Sa speram ca se vor tine de cuvant.

  12. februarie…2009?… 🙂

  13. Eu nu comentez, ci doar consemnez. Monsiur scrie, monsiur citesc. Anul nu este precizat. 😀

  14. astept sa vad cat de sincer e guvernu

  15. D-le BOC, nu dezamagi CLUJ-ul !!! Noua taxa auto sfideaza orice lege a bunului simt si a respectului fata de romani! Am cumparat in noiembrie 2008 un FORD Focus din 2005 stiind ca voi plati taxa 1000 de euro si am platit 3000 !!! E POSIBIL ASA CEVA ??? UNDE MAI E CORECTITUDINEA POLITICENILOR FATA DE ALEGATORI ?????