iun. 262008
 


Tehnologia a fost angajata sa faca masinile mai sigure si mai rapide, dar si sa afiseze anunturi publicitare la semafor cu ajutorul laserului. Frumos. Iata ca de acum, tehnologia se va implica si in traficul auto, masinile urmand sa fie capabile sa comunice cu semafoarele pentru a obtine permisiune de trecere fara sa mai fim nevoiti sa oprim.

Tehologia foloseste un sistem bazat pe o singura camera, un ochi ce se roteste 360 de grade si cateva softuri de ultima ora, ce vor fi capabile sa converteasca banalele semnale din trafic in sursa de informatie pentru computerul masinii. De exemplu, daca masina „constata” ca sunteti singurul vehicul care se apropie de intersectia cu semafor pe culoarea rosie, va schimba la timp culoarea in verde pentru a mentine masina in miscare.

Sistemul ar putea fi chiar si mai folositor in cazul traficului incarcat, cand ar putea permite accesul in sens unic pe bulevardele mari, in timp ce strazile mici ce intersecteaza aceste bulevarde ar urma sa primeasca permisiunea de trecere doar in timpurile golului de trafic de pe artera principala.

Prin pastrarea fluiditatii traficului si a minimizarii opririlor inutile si a asteptarilor la semafor, sistemul ar putea reduce semnificativ emisiile si consumul de combustibil. Implicatiile de securitate sunt chiar si mai promitatoare. Daca sistemul vede o masina apropiindu-se de o intersectie si calculeaza ca nu va putea opri in timp util, va tine oprit traficul cateva momente in plus pe strazile ce intersecteaza calea masinii in discutie pentru a preveni eventuale coliziuni.

O privire globala asupra acestui tip de tehnologie include un viitor al masinilor automate alergand intr-un sistem de trafic automat.

  1 comentariu despre “Tehnologie pentru trafic auto automatizat”

  1. Sună bine, dar să vedem cum se aplică în realitate. Cred că cea mai bună soluţie de reglementare şi securizare a traficului este eliminarea factorului uman. Dacă maşinile ar fi conduse doar de computere s-ar elimina majoritatea problemelor. Dar nu mi-ar plăcea un asemenea viitor.
    Cred că în cel mult 10 ani majoritatea maÅŸinilor de pe stradă vor comunica între ele ÅŸi cu sistemele de management al traficului pentru fluidizarea ÅŸi securizarea circulaÅ£iei. Schimbările se petrec mai repede decât credem noi…