mai 212008
 

Odile Desforges - director achizitii Renault „Renault va adauga 4 noi caroserii gamei Logan pana in 2012”, a declarat Odile Desforges, director de achizitii Renault la Congresul Automotive News Europe (ANE) de la Torino. La acest citat, ANE adauga si un comentariu propriu, cum ca „Renault are in prezent 5 variante de caroserie pentru Logan: Sedan, Break, Van, Papuc si Hatch-ul comercializat sub numele Sandero”. Revenim deci, pe un subiect considerat inchis – „Sandero” egal „Logan”. Nu suntem de acord si iata de ce…

Cand o publicatie atat de respectabila precum ANE spune ca „Sandero este un Logan”, inseamna ca lucrurile ar trebui sa se intample ca la tandemul Golf-Bora. Mentinand firul logic, actuala linie de design Sandero nefiind un simplu „capriciu de-o vara”, deducem ca urmatoarele versiuni Logan (cele 4 modele noi, invocate de dna. Desforges) vor respecta noua linie Sandero. Adica aceasta ar putea fi aspectul gamei Logan pana in 2012. Nu cred ca este posibil.

Tot ANE comenteaza ca Dacia pregateste lansarea unui SUV Logan (nicidecum Sandero sau vreun alt brand nou) si a unui… coupe. Adica se contrazice in plan logic, parasind pista Sandero. Dar abordarea ANE nu este cauza problemei, ci efectul ei. Dna Desforges a fost atat de diluata in detalii in expunerea sa la Congres, incat ne intrebam… de ce a mai luat cuvantul.

Daca Renault permite presei (prin tacere, nu altfel…) sa puna egal intre Sandero si Logan, acest fapt este similar cu a micsora contrastul la imaginile ambelor modele, cu buna stiinta. Dna Desforges ar fi trebuit sa evite aceasta situatie de non-comunicare. Sandero si Logan sunt sau nu modele diferite? Au drumuri separate sau comune? Vor tinti clientela diferita sau se vor concura?

Articolul din ANE nu a ocolit mediile de presa romanesti care au avut (la un moment dat) confirmarea unui oficial (dl. Constantin Stroe, cu sau fara voia „navei mama”) despre un SUV Dacia in 2009. Sunt medium… Dati-mi voie sa ma concentrez si sa il vad… Este un crossover cuminte, un fel de break suprainaltat, cu protectii exterioare perimetrale praguri-aripi si bandouri late pe usi… V-a placut? Am rezolvat un mister…

As vrea sa ne concentram inca o data ca sa vedem al doilea model despre care aminteste ANE, cica un Logan coupe. Waw! Incercam, dar nu ne putem concentra pentru ca murim de ras. Un Logan coupe? Imposibil. Pentru a fi mai clar motivul distractiei, va povestim ceva trait la „prima mana”:

La lansarea motorizarii 1,6 litri 16 valve, Dacia a explicat ca nu va putea folosi niciodata motorizari mai puternice decat cea prezentata atunci de 105 CP, intrucat platforma nu permite acest lucru, nefiind proiectata pentru puteri mai mari. Ei bine, la doar 18 luni de atunci, Nissan Tiida (care este construita pe platforma Logan) apare cu o motorizare de 1,8 litri si 126 CP.

Sa fie Tiida nesigura? Sincer, nu cred. Ceea ce incep sa cred este altceva, ca Dacia confuzeaza tot mai des publicul invocand secrete care nu exista. Cand spun asta ma refer in mod expres la conducerea franceza, nu la angajatii romani. Romanii de la Dacia sunt doar niste executanti (foarte buni!) si nu pot face altceva decat sa execute ce spune Parisul. Nu ei sunt tinta observatiei noastre.

Dacia vrea sa renasca folosind o tactica deja deconspirata? Riscant. Fenomenul „da cate putin presei pe la nas, ca de restul se ocupa ei singuri” nu mai poate functiona asa cum s-a intamplat la nasterea Logan. Nasterea si renasterea sunt momente diferite. Ele nu pot fi gestionate dupa acelasi plan tactic.

Nu stim daca doamnei director de achizitii Renault si colegilor dansei le place (sau nu) ciocolata de la Milka, cea care este invelita manual de o marmota celebra, insa as dori sa ii informez ca simpaticul personaj nu mai impatureste ciocolata cu staniol stralucitor. Marmota a ales departamentul de „Ambalaje Resigilabile”, pentru ca acesta este mai corect fata de consumatori. Mai putin sclipici, mai multa utilitate.

Stiu sigur. I-am auzit cu urechile mele pe ursi la TV…

  1 comentariu despre “DACIA – Marmota a ramas fara staniol”

  1. Va plac articolele cu marmote? :mrgreen: