sept. 012011
 

Iarna se numara... anvelopeleAsa cum cel mai probabil deja ati aflat, anvelopele de iarna au devenit obligatorii pe carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei. Insa OUG 5/2011 genereaza anumite controverse intre soferi. Trebuie sa montam anvelope de iarna pe toate cele 4 roti sau doar pe rotile motoare? Incepand cu ce data? Cat de mari sunt sanctiunile?

In functie de automobil, legea prevede dispozitii diferite privind anvelopele de iarna. In timp ce pentru autovehiculele de marfa sau cele de persoane, dar cu mai mult de 8+1 locuri, obligativitatea se refera doar la rotile cu tractiune, in cazul automobilelor de pasageri care se conduc legal cu carnet categoria B, obligativitatea se refera la toate cele 4 roti.

Legea nu prevede o data expresa de la care masinile ar trebui sa isi schimbe anvelopele obisnuite cu cele de iarna. Indiferent de sezon, obligativitatea se refera daor la situatia in care carosabilul este acoperit cu zapada, gheata sau polei.

Daca in perioada de trafic dificil ne putem dispensa de automobil, totul devine simplu, nu trebuie sa ne mai batem capul cu nicio anvelopa si lasam masina in parcare.

Insa daca stim ca vom sofa chiar si dupa caderea zapezii, atunci trebuie sa schimbam anvelopele cat mai devreme, nu mai tarziu de luna noiembrie. Montarea anvelopelor de iarna in chiar prima zi de ninsoare poate fi acompaniata de cozi mari, inghesuiala si timp pierdut.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarna este mare, facand parte din categoria a 4-a de sanctiuni, la fel de drastic precum circulatia fara ITP valabil sau – si mai elocvent – trecerea caii ferate cand barierele sunt coborate. Asadar, atentie la anvelopele de iarna…