apr. 072008
 

Este greu sa mai dregi ceva dupa ce Mediafax a aruncat piatra in fantana. Efectul audientei lor este greu de contrabalansat cu un articol pe net. Ei au anuntat ca masinile non-euro ar putea fi interzise incepand cu anul 2011. Si nu oricum, ci in baza unei directive europene! O eroare majora, care a aparut in toate publicatiile, fara exceptie.

Scenariul, conform caruia cineva poate interzice circulatia unor masini dobandite legal, nu a ridicat nimanui nici un semn de intrebare. Unde sunt „geniile de serviciu” care aglomereaza ecranele TV, ca sa explice prostimii cu ce se mananca democratia? Tac…

In timp ce pentru estici nu inseamna mare lucru, proprietatea se bucura de un veritabil cult in Europa Veche. Comisia Europeana nu ii poate interzice unui cetatean sa foloseasca un bun dobandit pe cale legala, oricat de vechi ar fi acest bun. Statul roman (sau german sau francez…) nu poate confisca masinile pentru care cetatenii sai au platit taxe si impozite ani de zile. Ar fi absurd.

Statul poate incuraja cumpararea de masini noi sau SH mai tanar, dar in niciun caz nu poate interzice sau confisca masinile non-euro care au ITP la zi si RCA valabil. Este adevarat, Europa se pregateste sa incurajeze innoirea parcului auto, dar nu prin ridicari de masini non-euro. Ci prin subventionarea achizitiei de masini noi, subventia putand fi obtinuta ca urmare a casarii masinii vechi.

Cu cat subventia va fi mai mare, cu atat mai multe masini non-euro vor fi scoase din uz. Acest sistem nu este o inventie europeana, ci un mecanism aplicat eficient de americani. Daca in SUA iti cumperi o masina hibrida, poti primi reduceri de taxe de pana la 4000 $.

La asta se gandeste Europa…

……………………………………………….
PS – Faptul ca (intr-adevar) Guvernul a publicat primul aceasta apreciere gresit inteleasa, nu scuza cu nimic lipsa de discernamant a Mediafax. Agentia a dat stirea fara sa clipeasca. Speram sa fie o gafa si nu o executie la comanda. Iata inceputul stirii originale:

BUCUREÅžTI / 19:40, 1.04.2008
MaÅŸinile non-euro din România ar putea fi retrase din circulaÅ£ie începând cu 2011, în baza unei directive a Uniunii Europene privind scoaterea din uz a acestor autovehicule, aflată în dezbaterea Executivului european, costurile de casare ÅŸi dezmembrare urmând să fie suportate de la bugetul de stat. […]

Restul stirii nu are relevanta pentru problema de fata…

  6 comentarii despre “STOP PANICII – daca vor mai functiona, masinile non-euro vor putea circula si in 3011”

  1. Poate cand Citroen va fabrica hibride ,vom primi si noi 4000 de euroi de la tariceanu……

  2. daca guvernul vrea asta , asta va obtine.ii proesteste pe comisarii europeni ca romania polueaza foarte mult din cauza masinilor non-euro si gata.

  3. jorj – nu e vb despre guvern aici, ci despre un fapt mult mai grav.

  4. Cum as putea sa va contactez?

  5. Ati si facut-o 😀

  6. As dori sa va contactez in privat