feb. 152008
 

Ieri, ministrul Vosganian a declarat ca Ford si Renault vor renunta sa mai produca masini in Romania, daca taxa auto de prima inmatriculare (de mediu sau cum s-o fi numind ea…) va fi retrasa. Cum a fost posibila o astfel de gafa? Oare cat adevar contin vorbele ministrului?

Inainte de a analiza declaratia ministrului, haideti sa ne improspatam impreuna memoria cu ajutorul inregistrarii video:

Ut8f_CsgHB8

Prin urmare, am aflat cu toti din surse guvernamentale ca Ford (care si-a propus exportul a 90% din productie) si Renault (care deasemenea isi creste exporturile…) isi permit sa puna presiune pe Guvernul Romaniei – „ori taxa, ori pa!”. Intre noi fie vorba, chiar daca ministrul ar fi spus adevarul, asa ceva nu trebuia facut public, intrucat este stanjenitor pentru imaginea de ansamblu a Guvernului (denota slabiciune).

In stilul sau inconfundabil, Varujan Vosganian a legat 5 greseli grave in doar 2 fraze:

– 1 – „Ford a spus raspicat” ca nu mai vine in Romania daca dispare taxa. Atat de „raspicat” a spus Ford asta, incat nimeni de la Ford nu stie nimic. Varujan Vosganian ar trebui sa fie fericit daca Ford nu se va plange in justitie.

– 2 – „Renault a spus raspicat” ca isi muta centrul de greutate al productiei in afara Romaniei, spre est. Niciun reprezentant Renault nu a spus niciodata asa ceva. Si in acest caz, ministrul ar trebui sa fie fericit daca nu va fi dat in judecata.

– 3 – „Daca vom elimina aceasta taxa, multa vreme de acum inainte n-o vom putea pune la punct [n.n. – „situatia, invazia rablelor”]. In acest caz, vorbele ministrului denota o slabiciune profunda in planul autoritatii Guvernului, care pune taxe prohibitive in loc sa INTERZICA circulatia rablelor pe strazile romanesti intr-un mod elegant, corect, perfect european. Eliminati spaga, iar rablele cu potential de risc nu vor mai intra in trafic. O rabla cu taxa auto platita, ramane tot… o rabla in trafic.

– 4 – „Din 2010 se vor interzice masinile mai vechi de 10 ani in circulatie…”. Aceasta este o minciuna de maxima puritate. Nu exista niciun plan european (nici macar vreo soapta pe vreun hol) in acest sens. Rusinos.

– 5 – „[…] si se vor pune, evident, taxe pentru scoaterea lor din circulatie”. Un dureros (de constatat…) reflex de negociere sovietica – „nu numai ca iti interzic, dar iti dau si amenda”. A pune o taxa ca sa iti scoti masina din circulatie este si un non-sens logic. Oare cine va da bani ca sa obtina… o interdictie? Este absolut ridicol.

Nu ma indoiesc ca vor urma si comunicate „raspicate” din partea Ford si Renault, care vor incerca sa fie ceva mai „raspicate” decat cele visate noaptea (si balmajite a doua zi) de Varujan Vosganian.
…………………………………………….
Absolut nou, stire primita imediat dupa publicarea articolului pe care tocmai l-ati citit: – „Tariceanu propune taxa pe emisiile de CO2”

  36 comentarii despre “Taxa AUTO – balmajeala despre vorbe raspicate”

  1. catalin – sigur 30 de zile. Cine ofera mai mult?? :mrgreen:

  2. emisia de co 2 e trecuta in brif? sau se va calcula la rar?

  3. care dintre dieseluri are euro 3 in 2000:skoda oktavia,vw golf4 ford focus,seat cordoba?

  4. LULU

    1 – nu este o regula unica in UE. Pana acum fiecare tara a trecut sau nu emisiile de CO2. Indiferent ca acestea sunt sau nu trcute pe brief, daca masina este Euro3 si a fost omologata vreodata in UE, ea trebuie sa apara in tabelele RAR.

    2 – toate modelele trecute in intrebare au deopotriva si diesel Euro2 si 3. Asadar atentie!
    Cu o mentiue pentru Ford, la care veti gasi preponderent Euro2 in anul 2000 (ei au trecut cu dieselurile in anul 2001 la E3). la motorizarile mici VW exista si Euro4!

  5. Ce euro are Opel Zafira 1999 motor 1.8/16V 115CP?

  6. zane – la cilindree de 1800 inclin sa cred ca este Euro2. Opel a inceput tranzitia la Euro3 (si chiar 4!) cu motoarele mici. Nu cred ca a existat vreun motor Opel de 1,8 Euro3 in 1999.

    E doar o parere. Putem fi ceva mai siguri daca avem tipul motor. Care sunt primele 3 caractere?

    X18… inseamna sigur Euro2
    Y18… inseamna aproape sigur (90%) Euro3.

    Daca vrei sa fii absolut sigur trebuie sa intrebi la RAR.