ian. 092008
 


Premiile Stiintifice ale Grupului BMW recompenseaza financiar tinerii cercetatori pentru lucrarile lor teoretice. Chiar daca, pentru anul 2007, premiul intai i-a fost acordat lui Torsten Kroker pentru imaginarea unei noi tehnologii pe baza de nanotuburi de carbon (un material foarte deformabil, care revine intotdeauna la forma initiala, chiar si dupa mii de solicitari), cea mai spectaculoasa tema a fost totusi cea care s-a clasat pe locul doi – inlocuirea bujiei clasice cu o raza laser.

Johannes TauerAutorul acestei interesante tehnologii, austriacul Johannes Tauer, poate deschide noi orizonturi pentru automobilul de serie. Cu o astfel de „bujie laser”, amestecul aer-benzina se poate aprinde chiar daca este foarte sarac in combustibil, ceea ce inseamna consum incredibil de mic si emisii de CO2 pe masura. In acelasi timp, o raza laser nu se poate ancrasa, nu-i asa? Prin urmare, bujiile vor disparea din lista de consumabile, putand fi garantate pe viata.

Exista si in acest moment tehnologii de aprindere cu laser, insa acestea sunt deocamdata foarte scumpe pentru a putea echipa automobile de serie. De aceea, BMW i-a propus tanarului fizician vienez sa se implice in realizarea unui model BMW cu aprindere laser, care sa foloseasca tehnologia propusa in lucrarea premiata.

Da, ati ghicit! Johannes Tauer a acceptat pe loc…

  7 comentarii despre “Premiile BMW – laser, in locul bujiei clasice”

  1. Il stii pe ala negru de respira greu?!

    Era SH… ๐Ÿ˜€

  2. Ma gandesc cate inventii revolutionare au „decedat” datorita corporatiilor sau au fost „ucise” datorita intereselor zilei…asta cat o sa traiasca?!…oare copilul meu va beneficia de ea la un „pret normal”?!?
    Bafta Johannes Tauer!

  3. …si mai e ceva.. de ceea ce a facut Dl. Justin Capra, roman de-al nostru, de ce nu beneficiem inca?!..Domnia sa „compune” pentru „Maria Sa Automobilul” de vreo 25 de ani..cel putin…
    De ce oare?!…mama nu se supara….!

  4. Da, Cristi. Doar un om sclipitor poate investi intr-o inventie. Nici nu mai vorbesc de o lucrare teoretica ๐Ÿ˜€ Oamenii destepti fac bani pentru oamenii bogati. Exceptiile (oameni destepti cu bani) sunt putine. Nu ma lamentez, ci asta e ordinea lumii din toate timpurile.

    in alta ordine de idei, dl Iusin Capra este un fenomen despre care am auzit (sursa Muzeul Tehnic, in urma cu 1 an) ca si-a dedicat stralucitoarea minte unui biz banal, nemaiavand activitati de inventica in zona auto.

  5. D’le Cristian Vitu
    Mai mult optimism dublat de un patriotism moderat dau mai multa clarviziune.
    Este adevarat ca mor multe inventii (unele se nasc devreme altele tarziu)si ca uneori corporatiile au interese meschine ba chiar moduleaza progresul, dar cine se poate adapta rapid supravietuieste.
    Tot respectul pentru d’l Iustin Capra si inventiile d-lui, dar periada romantismului in tehnica s-a incheiat de foarte mult timp. De ce nu-i pomeniti si pe H. Coanda si pe Gogu Constatntinescu ei cu au avut succes?

    Sper ca nu v-am determinat sa nu va mai faceti publice impressile.
    Armand David

  6. H.Coanda? Cuum?? Exista un om cu nume de aeroport? Waw… ๐Ÿ˜€