oct. 182007
 

Piata japoneza auto vine din alta lume. Are alte modele auto, cu alt design si cu alta filosofie decat piata europeana sau cea americana. In piata japoneza, pe segmentul de masini de clasa mica, Suzuki este lider traditional. Fie ca le produce sub brand propriu, fie ca produce pentru alte branduri, Suzuki detine suprematia in piata supermini japoneza.

In aceasta saptamana, Suzuki a facut un anunt extrem de interesant. Va investi 1,6 miliarde de dolari intr-o noua fabrica japoneza specializata in constructia de motoare diesel. Da, ati auzit bine, exclusiv diesel, intr-o tara a motorizarilor pe benzina, in care cu greu gasesti o pompa de motorina. Inaugurarea noii capacitati de productie ar urma sa aibe loc in 2011, la vest de Tokio, in Shizouka, o localitate in care singura industrie existenta la aceasta ora este cea a prevenirii cutremurelor. Suna SF, nu-i asa?

Producatorul nipon a declarat ca intentioneaza marirea productiei motoarelor diesel de 1,3 litri in India, noua uzina urmand sa preia productia motoarelor de 2 litri. Waw… Cum sa interpretam ridicarea unei uzine noi in Japonia dedicata motoarelor diesel de 2 litri? Export in Europa? Este destul de plauzibila aceasta perspectiva, insa doar sub forma exportului de componente. Exportul de motoare gata asamblate ar fi prea scump datorita taxelor europene, insa exportul de componente pentru a fi asamblate in Europa reprezinta o solutie.

Si totusi… De ce uzina diesel in Japonia? Pentru Europa s-ar fi putut dezvolta capacitatile din Ungaria sau ar fi putut inaugura noi capacitati in Europa de Est. De ce Japonia?

Putina lume stie ca anul 2005 a fost unul extrem de efervescent in Japonia in materie de biodiesel, oamenii de stiinta japonezi reusind sa obtina cel mai ieftin biodiesel din lume, undeva la jumatatea pretului american sau european. Daca vom tine cont si de faptul ca cele mai noi tehnologii diesel sunt perfect compatibile biodiesel, putem spune fara sa gresim ca planeta va deveni una diesel. Viitoarea fabrica Suzuki din Shizouka, Japonia, anunta viitorul lumii auto.

  1 comentariu despre “SUZUKI – Japonia se motorizeaza diesel”

  1. Åžtiu ei ce ÅŸtiu…