Verdictul savantilor – planeta este bolnava
Raport IPCC – incalzirea globala
Dovezile incalzirii globale din cauze antropice sunt acum „neechivoce”, conform IPCC
Paris, 2 februarie 2007 – „Prima evaluare globala majora din ultimii sase ani, facuta de oamenii de stiinta, in ceea ce priveste schimbarile climatice, a concluzionat ca modificarile atmosferei, oceanelor, ghetarilor si calotelor glaciare demonstreaza in mod neechivoc ca Terra se incalzeste.
Comitetul Interguvernamental Pentru Schimbari Climatice (IPCC) concluzioneza ca progresele din domeniul modelarii climatice si a colectarii si analizarii datelor dau, in prezent, savantilor o foarte mare incredere (cel putin noua sanse din zece) in intelegerea modului in care activitatile umane provoaca incalzirea planetei. Acest nivel de incredere este mult mai mare decat cel care a putut fi atins in anul 2001, atunci cand IPCC a redactat ultimul sau raport foarte important.
Raportul de fata, primul din cele patru care vor fi redactate de catre IPCC in cursul acestui an, confirma, de asemenea, ca evidenta crestere, dupa anul 1750, a concentratiei gazelor cu efect de sera: dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4) si oxidul de azot (N2O) este rezultatul activitatilor umane.
Probabil ca gradul de incalzire ar fi fost chiar mai mare daca emisiile de particule poluante si de alti aerosoli n-ar fi anulat partial impactul gazelor cu efect de sera, in principal prin reflectarea luminii solare inapoi in spatiul cosmic.
Raportul, a carui elaborare a durat trei ani, se bazeazape o trecere in revista amanuntita a literaturii stiintifice celei mai recente, supervizata de referenti, existenta la nivel global. Aceasta descrie o tranzitie accelerata catre o lume cu o clima mai calda, marcata de situatii mai numeroase cu temperaturi extreme, inclusiv valuri de caldura, noi tipare de manifestare a vantului, agravarea secetei din unele regiuni, precipitatii mai abundente in alte regiuni, topirea ghetarilor si a ghetii arctice, precum si cresterea globala a nivelului mediu al marilor si oceanelor. Pentru prima data, raportul prezinta dovezi despre faptul ca banchizele din Antarctica si din Groenlanda isi micsoreaza lent volumul, contribuind la cresterea nivelului marilor si oceanelor.
Acest raport, elaborat de catre IPCC, reprezinta cea mai riguroasa si mai cuprinzatoare evaluare posibila a nivelului actual al climatologiei ca stiinta. Raportul de fata contine semnificativ mai putine incertitudini, comparativ cu cel din anul 2001 – a spus dl. Michel Jarraud, Secretarul General al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM). Progresele realizate in ceea ce priveste observatiile si masuratorile din domeniul vremii si climei sunt factori cheie ai imbunatatirii activitatii de cercetare climatica, in cadrul careia Serviciile Meteorologice si Hidrologice Nationale au un rol crucial.
Pe de-o parte, concluziile sunt tulburatoare, iar pe de alta- factorii de decizie cunosc acum situatia reala curenta, putand astfel sa raspunda in mod adecvat acestei realitati. Viteza cu care topirea ghetarilor ridica nivelul marii este incerta, dar raportul spune clar ca acesta va creste neabatut in secolele viitoare. Intrebarile sunt „cand” si „cat de mult”, nu „daca”, a adaugat dl. Michel Jarraud.
„In viata de zi cu zi, noi toti reactionam imediat la pericole care sunt mult mai putin probabile, in comparatie cu schimbarile climatice, care vor afecta viitorul copiilor nostri” – a spus dl. Achim Steiner, Director Executiv al Programului Natiunilor Unite Pentru Mediu (UNEP), care, impreuna cu OMM, au constituit, in 1988, IPCC.
Dl. Achim Steiner a adaugat: – In deceniile urmatoare, implicatiile incalzirii globale in economia industriala, aprovizionarea cu apa, agricultura, in ceea ce priveste biodiversitatea si chiar in geopolitica vor fi foarte evidente. Impulsul pentru a trece la actiune exista, iar acest nou raport ar trebui sa constituie un imbold pentru politicieni de a iesi din apatie si de a imagina politici solide si eficiente, care sa abordeze problema emisiei gazelor cu efect de sera.
Raportul a concluzionat, de asemenea, ca:
– Daca concentratia gazelor cu efect de sera din atmosfera se dubleaza in comparatie cu nivelurile din epoca pre-industriala, ar fi probabil ca aceasta sa cauzeze o crestere medie a temperaturii de aproximativ 3ºC (5,4ºF), in limitele a 2 – 4,5ºC (3,6-8,1°F). Este pentru prima data cand IPCC ofera cele mai bune estimari posibile in ceea ce priveste incalzirea anticipata sa se produca mai ales din cauza cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera, dincolo de orizontul de timp al secolului XXI, dar si in ceea ce priveste nivelurile incertitudinilor, pe baza activitatii sustinute de modelare.
– Este probabil ca un nivel al gazelor cu efect de sera de 650 ppm va duce la incalzirea climatului global cu 4,3ºC, un nivel de 1000 ppm va produce o incalzire de 5,5ºC, iar un nivel de 1200 ppm – o incalzire de 6,3ºC. Concentratiile viitoare ale gazelor cu efect de sera sunt dificil de prognozat si vor depinde de cresterea economica, de noile tehnologii, precum si de alti factori.
– Temperatura medie globala in apropierea solului a crescut cu aproximativ 0,74ºC in ultimii 100 de ani (intre 1906 si 2005). Cifra este mai mare decat cea enuntata in raportul din anul 2001 (0,6 ºC in 100 de ani), datorita seriei recente de ani deosebit de calzi, in care 11 din ultimii 12 ani au fost printre cei mai calzi din sirul de date inregistrate, dupa anul 1850, in epoca moderna. In fiecare din urmatoarele doua decenii este preconizata o crestere a temperaturii cu 0,2ºC.
– Cele mai corecte estimari ale cresterii, pana la sfarsitul acestui secol, a nivelului marii, cauzata de expansiunea oceanului si de topirea ghetarilor (comparativ cu nivelurile din perioada 1989-1999), au micsorat ecartul la 28-58 cm. Aproximarea este mai buna, fata de marja de 9 – 88cm mentionata in Raportul din anul 2001, gratie unei mai bune intelegeri a fenomenului. In orice caz, cresteri mai mari, de pana la 1m, pana in anul 2100, nu trebuie considerate imposibile, daca gheata continua sa se topeasca, odata cu cresterea temperaturii. Ultima oara cand regiunile polare au fost mult mai calde decat acum, pe o perioada indelungata (acum aproximativ 125 000 de ani), reducerea volumului ghetii polare a cauzat o crestere a nivelului marilor si oceanului de 4 pana la 6 metri.
– Se preconizeaza ca gheata marina se va diminua si in zona artctica si in cea antartica. Pe mari suprafete, gheata care acopera Oceanul Arctic si-ar putea pierde caracterul permanent pana la sfarsitul secolului al XXI-lea, daca emisiile antropice vor fi la nivelul maxim al estimarilor din prezent. Extinderea ghetii marine din zona arctica scade deja cu 2,7% pe deceniu, incepand din anul 1978, iar suprafata minima a ghetii marine din timpul verii este cu 7,4% mai mica in fiecare deceniu.
– Grosimea stratului de zapada e in scadere in majoritatea regiunilor, mai ales primavara. Extinderea maxima a suprafetei cu sol inghetat in timpul sezonului de iarna/primavara a scazut cu aproximativ 7% in Emisfera Nordica, in cursul ultimei jumatati a secolului XX. Data medie de inghet a raurilor si lacurilor din Emisfera Nordica s-a decalat catre iarna cu 5,8 zile in ultimii 150 de ani, in timp ce data inceperii topirii ghetii este cu 6,5 zile mai timpurie, fata de acum 100 de ani.
– Este foarte probabil ca precipitatiile sa devina mai abundente la latitudini inalte si este probabil ca acestea sa diminueze in cea mai mare parte a regiunilor subtropicale. Tiparul acestor schimbari este similar cu cel observat in cursul secolului XX.
– Este foarte probabil ca tendinta crestere a valorilor temperaturilor maxime extreme si de inmultire a valurilor de caldura sa continue. Durata si intensitatea secetelor este in crestere, pe suprafete extinse, incepand din deceniul opt al secolului trecut, mai ales in zonele tropicale si subtropicale. Sahelul, zona mediteraneana, sudul Africii si unele parti din sudul Asiei deja au devenit mai uscate in cursul secolului XX.
– Cantitatile de dioxid de carbon si de metan din atmosfera depasesc cu mult valorile din epoca pre-industriala si sunt egale cu cele de acum 650 000 de ani. Asa cum s-a afirmat mai sus, concentratiile dioxidului de carbon au crescut deja de la un nivel de 280 ppm, in eopca pre-industriala, la 379 ppm in anul 2005, in timp de concentratiile metanului au crescut de la 715 ppmd la 1774 ppmd in anul 2005.
– Unele incertitudini, despre care s-a discutat intens, au fost lamurite. Valorile temperaturii atmosferei joase, obtinute din masuratori satelitare, au fost armonizate cu cele din sirul de valori masurate de la suprafrata solului. Raman incertitudini foarte importante in ceea ce priveste rolul jucat de catre nori, criosfera (ghetari si calote), oceane, despadurire si alte modificari ale modului de utilizare a terenului, precum si in ceea ce priveste legatura dintre clima si ciclurile bio-geo-chimice.
……………………..
Comitetul Interguvernamental Pentru Schimbari Climatice nu desfasoara noi cercetari. In schimb, mandatul sau consta in a face evaluari pe baza literaturii existente la nivel mondial, despre aspectele stiintifice, tehnice si socio-economice implicate de schimbarile climatice. Rapoartele redactate de catre IPCC au un rol important in a determina guvernele sa adopte si sa implementeze Convenita-Cadru a Organizatiei Natiunilor Unite Pentru Schimbari Climatice, precum si Protocolul de la Kyoto.
Sumarul pentru politicieni, din partea Grupului de Lucru I al IPCC, care a fost finisat, cuvant cu cuvant, de catre guverne, este postat in limba engleza, la www.ipcc.ch. Raportul integral, de baza „Schimbari climatice 2007: Baza Fizica” va fi publicat la Cambridge University Press.
Raportul a fost realizat de aproximativ 600 de autori din 40 de tari. Au participat, de asemenea, mai mult de 620 de referenti-experti si un mare numar de referenti guvernamentali. Sumarul a beneficiat de referinte si revizuire foarte amanuntite din partea a 113 guverne, in saptamana anterioara adoptarii sale si acceptarii raportului de baza.
Raportul Grupului de Lucru II asupra impactelor climatice si adaptarii la acestea va fi facut public la Bruxelles, pe data de 6 aprilie. Raportul Grupului de Lucru III despre micsorarea efectelor schimbarilor climatice va fi lansat la Bangkok, pe data de 4 mai. Raportul-Sinteza va fi adoptat la Valencia, in Spania, pe 16 noiembrie. Impreuna, cele patru rapoarte vor constitui al patrulea raport de evaluare al IPCC. Rapoartele anterioare au fost publicate in 1990, 1995 si 2001.
Nota pentru jurnalisti: Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati: www.ipcc.ch, www.wmo.int sau www.unep.org, sau luati legatura cu:
PNUD – Michael Williams, la tel. +41-79-409-1528 sau la adresa michael.williams@unep.ch; cu Robert Bisset, la tel. +33-6-2272-5842 sau la adresa robert.bisset@unep.org; sau cu Nick Nuttall, UNEP Spokesperson, la tel. +254-2-623084 sau la adresa nick.nuttall@unep.org.
OMM “Mark Oliver, Ofiter de presa, la tel. +41-22-730-8417 sau la adresa moliver@wmo.int; sau cu Carine Richard Van-Maele, Sefa Serviciului de Comunicare si Afaceri Publice, la tel. +41 22 730-8315 sau la adresa cvanmaele@wmo.int.
- Posted by Iulian Senos
- Comentati
Lucruri care pareau odata plictisitoare, devin acum extrem de actuale. Se incalzeste planeta sau suntem din nou manipulati prin tehnici de marketing pentru un scop inca necunoscut?
Nu-i asa ca incet incet vom deveni cu toti paranoici?? 🙂
ÃŽncălzirea globală e uÅŸor de observat în fiecare zi, nu cred că e îndoială că există…
Se întâmplă ceva cu planeta ÅŸi e din vina noastră. Vrem să consumăm tot mai mult fără să ne gândim la consecinÅ£e. Dacă am face niÅŸte mici schimbări în modul nostru de viaţă, efectele ar fi majore. Cum ar fi dacă fiecare ar stinge lumina când iese din cameră sau ar mai opri apa când se spală pe dinÅ£i ar dispărea niÅŸte procente din emisiile de dioxid de carbon. Iar dacă industria auto ar avea puÅ£in curaj ÅŸi ar introduce noile tehnologii cu care ne tot ameninţă pe la saloanele auto în viaÅ£a de zi cu zi poate că am avea o ÅŸansă. Åži se mai miră directorii din Detroit de ce dau faliment…
Da Adi, e groasa…
E primul document semnat de un grup de oameni de stiint ABILITAT politic sa faca aceste cercetari.
In acest caz nu vb despre celebrii „cercetatori britanici” care descopera tot ce doresc sa publice tabloidele.
E PE BUNE, adica nashpa rau…
scriu trei cuvinte ca sa readuc topicul pe lista ultimelor comentarii…
Masini, masini si iarasi masini, taxe si… atat? Nimic cu mediul?? E un subiect zero-barat?
In ziua de azi nimanui nu ii de Terra,toata lumea e nepasatoare.Pe langa ca dauneaza din punct de vedere economic dauneaza sidin punct devedere biologic,politic,etc.Foarta putina lume actioneaza impotriva poluarii care este factorul principal al incalzirii globale.
ALEX – nu-i asa. Cei care sunt factori de decizie sunt nepasatori, nu omul de rand.
Hai sa-ti povestesc ceva.
Intamplarea a facut ca in grupul in care ma aflam la munte sa fie si un student la geografie. Pe vremea aceea fumam. Am desfacut un pachet de tigari si am aruncat tipla pe jos in mijlocul padurii…
Foarte politicos, studentul de la geografie s-a aplecat, a luat tipla si a bagat-o in… buzunar. Am fost intrigat de gestul sau si l-am intrebat „de ce?”. Asa am aflat ca studentii de la geografie sunt special educati pentru a proteja mediul. Tipla nu era reciclabila…
In urma acestui incident TOTI cei din grup si-au debarasat gunoaiele in propriile buzunare.
Alex, exista oameni carora le pasa si ei devin din ce in ce mai multi.
santem cea mai infecta rasa umana din univers ne distrugem singuri terra e pe cale de disparitie daca nu se iau masuri . la nivel global.
pt. rea rea – exista si contra-teorii, conform carora incalzirea planetei e fireasca, insa grupurile de interese doresc sa isi promoveze tehnologii noi.
Voi publica curand opinia unui grup de clujeni climatologi, care sustin versiunea „mascaradei”.
Raul este deja facut si prezent printre noi, pentru noi si nu numai. Solutii? da sunt posibile, dar ele trec de interesele tertilor potentati, mai mult sau mai putin constientizati de consecintele lipsei de echilibru intre dorintele unora si capacitatea de acceptare a biosferei. Afirma cineva cu ani in urma: „…stam pe o gheata subtire …”, oare stie sa inoate toata lumea in apa rece si daca da? oare in cata vreme va interveni hypotermia generala? Cu certitudine ca la scara geologica a timpului, pamantul se va auto regla pentru prezenta diferitelor cicluri biologice, asa cum poate am identificat in diversele nivele de existenta ale acestuia. Cu certitudine vor fi si multi dintre „noi”, care vor trece de acel impas, dar este probabil si firesc de altfel, ca in varful lantului trofic sa se plaseze o alta entitate decat cea care are pretentia astazi ca este dominanta asupra tuturor resurselor de care pamantul dispune. Pana atunci cu certitudine unii vor mai face niste afaceri profitabile prin care isi vor prezerva viitorul, in detrimentul multora dintre cei care nici macar nu s-au nascut inca.
Sa nu tragem concluzii pripite. Exista o replica la acest studiu IPCC data de niste climatologi romani. Ai nostri nu sunt de acord cu factorul antropic pentru incalzirea globala.
Puteti citi articolul replica aici.
Cred ca lumea asta mare in care traim este inconstienta.
Se vede clar diferenta climatica, cel putin in ultimii 3-4 ani, nu numai la noi in tara, ci peste tot. E un site auto, de accea vreau sa va spun ceva: am achizitionat o masina noua cu consum redus tocmai ca sa evit o prea mare poluare cu noxe. Imi cert sotia de fiecare data cand lasa lumina aprinsa fara motiv. Nu folosesc aerul conditionat, chiar daca masina mea are Climatronic, pt ca stiu ca poluarea este mai intensa. De aceea nici nu sunt de acord cu folosirea luminilor pe timp de zi (alta crestere inutila a consumului de carburant!) Am lucrat intr-o centrala electrica, fochist pe cazan de abur: cum dadea frigul, bagam focuri de pacura adusa de la rusi, cu continut mare de sulf, poluarea la cos este de nedescris! Daca cineva se uita pe Google Earth la imaginile actuale de deasupra Bucurestiului o sa vada kilometri intregi de fum negru iesind din toate cosurile de fum! Pe platforma IMGB ies zilnic niste valatuci de fum, praf sau ce mama dra… sunt! Eu am optat deja de doi ani pt bicicleta. Este foarte periculos cu ea prin Bucuresti. Colac peste pupaza, am auzit ca cica ar fi interzis sa umbli cu bicicleta prin centrul Capitalei!!!!!! Oameni buni, daca aveti ocazia, duceti-va prin Amsterdam! Cum acolo se poate si aici nu? Biciclistii iar nu soferii sunt la putere! Parerea mea este ca peste maxim 10 ani ne vom intoarce la epoca de piatra. Sper din tot sufletul sa nu fie asa!
Tibi
‘intre 2040 si 2080, atunci cand concentratiile de gaze nocive din atmosfera vor fi atins niveluri aproape duble fata de cele existente inainte de 1750 si cu 54% superioare celor actuale, temperatura medie a planetei va creste cu intre 2 si 4,5 grade fata de cotele preindustriale. Primele zone afectate de dezastrele climatice vor fi cele de coasta, din cauza cresterii nivelului marilor: orase intregi cu oameni cu tot, ba chiar micute state insulare ar putea fi devastate de uragane si furtuni violente. Una dintre cauzele formarii cicloanelor tropicale o reprezinta temperatura de 26-27 de grade Celsius a suprafetei marine. Incalzirea globala va ridica inevitabil si temperatura marilor, cauzand formarea de uragane devastatoare si de cicloane, cu care omul va trebui sa se confrunte din ce in ce mai des’
…pregativa pt tot cei mai rau si deschideti ochii relitatea e mai dura decat se cred