Viziunea IPCC contestata – planeta e OK

 

Preluare HotNews.ro

Climatologii clujeni considera ca omul nu are rol decisiv in incalzirea globala.
Incalzirea globala, fenomen natural sau manipulare politica? Tema incalzirii globale, prezenta din ce in ce mai des in discursul jurnalistic sau in luarile publice de pozitie reprezinta doar partial reflectarea unui fenomen cuantificabil stiintific.

Un grup de specialisti in climatologie de la Cluj considera ca transformarile meteorologice din ultimii 30 de ani nu sunt pe atat de grave pe cat le prezinta, miscarile ecologiste sau o parte din oamenii politici. Climatologii clujeni Adina Croitoru, Florin Moldovan si Cristian Muresan au incercat sa demonstreze in cadrul unei mese rotunde organizate la Universitatea Babes-Bolyai ca rolul omului in cadrul procesului de incalzire globala este mult mai mic decat se crede.

Un fenomen fara masura exacta
Incalzirea Globala a fost un fenomen descoperit si teoretizat pentru prima oara de catre fizicianul francez Jean Baptiste Joseph Fourier. Acest tip de transformare climatica este calculat astazi urmarind cresterea temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, si a oceanelor.

Potrivit modelelor climatice elaborate de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) se estimeaza ca in cursul secolului al 21-lea clima va cunoste o incalzire de 1 pana la 6?C. Specialistii clujeni infirma insa exactitatea acestor masuratori.

Orice cuantificare a evolutiei climatice se raporteaza la o medie de referinta stabilita la nivel national. Oamenii de stiinta clujeni afirma ca din 1979 cand a fost detectatata o usoara incalzire, temperatura nu a urcat, in raport cu etalonul, decat cu aporoximativ 0,54 de grade.

Pe langa acest aspect lectorul Adina Croitoru, afirma ca stabilirea mediei de referinta reprezinta deja o problema pentru comunitatea stiintifica, deoarece nu exista o repartitie omogena a aparatelor de masura pe suprafata globului, cea mai mare discrepanta existand intre datele inregistrate la nivelul oceanului planetar si cele de la nivelul continentelor.

Incalzirea globala nu tine exclusiv de factorul antropic
Potrivit interpretarilor specialistilor clujeni incalzirea globala este ma degraba un fenomen natural. Emisiile de dioxide de caban si de metan, factorii principali care conduc la asa numitul fenomen de sera sunt generate in principal de oceanul planetar, de activiatea vulcanilor si de topirea calotelor.

Climatologii clujeni considera ca teoria care afirma ca 90% din incalzirea globala se datoreaza poluarii este o exagerare mediatica. O evaluare stiintifica corecta ar trebui, potrivit cercetatorilor, sa tina seama de ciclurile climaterice.

Scenarii
Climatologii clujenii sustin ca cea mai mare problema nu o reprezinta incalzirea globala ci impredictibiliatea pe care au capatat-o fenomenele meteorologice. Oscilatii ale temperaturii au au existat si in trecut fara ca acestea sa puna in pericol viata oamenilor.

In jurul anului 900 Vikingii au descoperetit o insula in nordul Oceanului Atlantic si au botezat-o Groenlanda deoarece era acoperita de campii verzi. Astazi zona este cunoscuta pentru clima sa arctica.

Cercetatorii clujeni considera ca relativa cresterea a temperaturii se va face simtita pana in jurul anului 2030. In Europa cea mai afectata zona va fi depresiunea Panonica. Dupa acest moment va incepe o racire a climei.

  5 comentarii despre “Viziunea IPCC contestata – planeta e OK”

 1. Acestas este reversul medaliei… Cica totusi nu suntem chiar sinucigasi.

 2. Pai, pun pariu ca domnii nostri climatologi sunt mai destepti ca aia ai lor!!!
  Si pe deasupra cei mai multi dintre cei ai lor isi vand produsele facand doar foarte multa valva, cand se prinde cineva cere scuze si asta e!!!
  Si pana la urma si articolele extrasperietoare sunt tot un produs.
  Si pe deasupra mie imi place caldura!!!

 3. Si mai cred ca in 2030 Groenlanda va fi iarasi o campie verde, sper sa nu crapam pana atunci si sa apucam sa o vedem si noi!!!

 4. Nici nu se compara cu raportul IPPC. Argumentele acestui articol sunt extraordinar de slabe. Poate nu au dorit sa expuna dovezile ca plictisesc, dar eu cred ca acestea trebuiau mentionate avand in vedere ca se doreste cu acest articol, „sa contracareze” concluziile a peste 500 de cercetatori stiintifici din domeniu, recunoscuti la nivel mondial.

 5. Florine, tu poate te pricepi mai bine decat mine in probleme globale de mediu. Mie personal mi s-au parut pertinente observatiile clujenilor. Dar acest lucru nu inseamna ca le dau apriori dreptate.

 Opinii si comentarii

(required)

(required)