ian. 022012
 

Specialistii CEA Liten, preocupati de dezvoltarea viitorului electric al autovehiculelor, au resuit sa parcurge 1280 km in 24 de ore, alternand rularea cu incarcari rapide ale unui nou acumulator. Datele testului se adauga zilnic in baza de date dedicata performantelor unei flote de vehicule electrice. CEA Liten este o prescurtare de la „Laboratorul de Inovare pentru noi tehnologii energetice si nanomateriale”, iar modelul auto implicat in testare este unul mai vechi, Citroen AX, dar echipat cu propulsie electrica.

Ciclurile de rulare de 105-115 km au fost urmate de cicluri de incarcare rapida cu energie electrica de 38 de minute. In aceasta maniera, echipa CEA a calatorit 1280 km, un nou record pentru rularea timp de 24 de ore cu un automobil electric. Obiectivul de a demonstra fiabilitatea si robustetea noului acumulator electric Litiu-Ion pe baza de fosfat de fier (LiFePO4) a fost atins in buna masura de francezi.

Masina utilizata de CEA Liten a generat o energie electrica de 14 kWh, gratie a doi acumulatori speciali incercati pe diverse platforme dedicate CEA Liten. Acumulatorii pe baza de LiFePO4 au pierderi mici de caldura, nefiind necesara racirea bateriilor sub sarcina. Astfel, vehiculul cu tot cu baterie cantareste doar 900 kg, in timp ce modelele standard sunt cu 400-500 kg mai grele. In timpul celor 24 de ore, temperatura maxima atinsa de acumulatoare a fost de 52.5°C, temperatura maxima recomandata fiind de 60°C.