sept. 192011
 

IAA Frankfurt 2011Salonul auto de la Frankfurt, IAA 2011, expune in standurile sale multe premiere de design si inovatii tehnologice. Chiar daca noile modele auto raman atractia nr.1 pentru vizitatorii salonului, Total Auto va propune un TOP 10 al inovatiilor prezentate la Frankfurt, inovatii cu potential industrial, sisteme absolut noi care pot schimba viata detinatorilor auto.

Nicio vorba despre domnisoarele care insotesc prezentarile auto, niciun elogiu adus cosmetizarilor ridicate la rang de “noutate” si nicio tehnologie veche imbracata in haie noi. In acest TOP 10 Frankfurt 2011 include un singur model auto, celelalte 9 pozitii fiind integral ocupate de sisteme dezvoltate de furnizori independenti.
 
 
TOP 10 inovatii FRANKFURT 2011
 
 
Locul 10 – Mennekes pentru Smart-Spot Charging Stations

Sistemul Smart-Spot Charging Stations este strans legat de protocoalele de comunicare wireless ale noilor telefoane mobile, numite si „smartphone”. Telefonul dvs poate plati de unul singur parcarea, inclusiv prin roaming. Nu trebuie decat sa gasiti loc de parcare, nota de plata va aparea pe factura telefonului dvs.. Adio bariere la parcari si coada la casa.

Locul 9 – Tenneco – pentru Hydroelastic Body Mount

Noul material absorbant de socuri, Hydroelastic Body Mount, va aduce liniste chiar si celor mai pretentiosi utilizatori de automobil. Indiferent de nivelul de calitate al automobilului cumparat, dupa 10-20.000 km apar anumite sunete produse de vibratia unor “plasticuri” de interior. Acest nou material va elimina definitiv orice zbarnaitura interioara chiar si dupa ani buni de utilizare a automobilului.

Locul 8 – Toyota Prius Plug-in Hybrid

Acordat pentru excelentul sistem de reincarcare a bateriilor electrice, in doar 90 de minute, cu ajutorul unui motor cu ardere interna. In rastimpul incarcarii se degaja in atmosfera doar 49 g CO2. Cu bateria incarcata puteti parcurge 23 km, exclusiv electric.

Locul 7 – Faurecia pentru sistemul ASDS

Sistemul ASDS (Ammonia Storage & Delivery System) este o noua abordare SCR (Selective Catalytic Reduction), sistem utilizat la motoarele diesel cu scopul de a reduce noxele pe baza de azotati si azotiti. Francezii propun un SCR bazat pe puverizarea de gaz si nu de lichid (uree diluata) cum era pana acum. Un aer la fel de curat, dar cu costuri mai mici.

Locul 6 – Fox-Blech design – pentru convertorul de energie caldura-electricitate.

Este un generator de electricitate care utilizeaza caldura motorului. Pe sistemul de evacuare se integreaza sursa de energie electrica, ce converteste caldura degajata de sistemul de evacuare. Puterea electrica este de aproximativ 2 kW.

Locul 5 – Paragon – pentru sistemul cTablet

Gadgetul viitorului, sistemul de endocare cTablet, va permite sa fixati tableta electronica intr-un soclu special, iar calculatorul dvs. va prelua integral controlul unor sisteme ca linia audio, climatizare, navigatie, internet si telefon. Aceasta solutie are potential mare de piata. Este solutia prin care veti putea avea la propriu automobilul… la degetul mic.

Locul 4 – Enesys – pentru sistemul E-Charge

Sistemul E-Charge (sau Quick Charge Station) este gazduit in mod neasteptat intr-o carcasa de dimensiuni foarte mici, similara unei cutii postale obisnuite, dar poate debita 50 kW si se reincarca foarte repede. Civilizatia automobilului electric poate acorda acestui dispozitiv sansa sa devina cel mai popular sistem de avarie in caz de descarcare completa a acumulatorilor automobilului departe de statia de reincarcare.

Locul 3 – Eberspacher – pentru sistemul de colorare instantanee a geamurilor.

Se poate salva mult din consumul de energie daca, in loc sa racim habitaclul cu sistemul de climatizare, vom controla cantitatea de radiatii solare care patrunde in automobil. Este vorba despre un sistem electronic de colorare instantanee a geamurilor, in vederea izolarii termice a habitaclului. Apasati un buton si geamurile permit radiatiilor solare sa patrunda doar in cantitatea acceptata de dvs.. Acest sistem usureaza misiunea sistemului de aer conditionat si – implicit – reduce emisiile de CO2 in atmosfera.

Locul 2 – Kostal – pentru placutele de inmatriculare inteligente electromagnetice

Este un sistem care permite incarcarea cu energie electrica prin intermediul placutelor de inmatriculare. Va apropiati de locul de parcare, opriti motorul si coborati fara nicio grija. Placutele de inmatriculare inteligente se conecteaza fara fir, prin camp magnetic la sistemul de incarcare cu energie. Este cel mai simplu sistem de incarcare a acumulatorilor automobilelor electrice, intrucat nu este nevoie sa atingeti cabluri sau sa parcurgeti proceduri care va pot murdari mainile sau hainele.

Nr.1 – Eberspacher – pentru sistemul ActiveSilence Technology.

Un automobil cu sistem ActiveSilence va avea pe sistemul de evacuare un senzor de sunet, un fel de mic microfon prin care va fi inregistrat timbrul motorului cu ardere interna. Acest semnal este procesat cu scopul obtinerii unui antisemnal (sau vibratie inversa), adica a unui zgomot complementar care suprapus cu cel al motorului sa aiba ca rezultat… liniste deplina.