dec. 102010
 

O captura de 3000 de oglinzi retrovizoare contrafacute in China, purtand ilegal marca Renault, a fost distrusa. Piesele au fost retinute de catre Biroul Vamal Constanta, iar distrugerea lor s-a petrecut in urma demersurilor Grupului Renault in Romania de a identifica si combate traficul cu piese contrafacute. Aceasta activitate ilegala a generat in 2010 o crestere cu peste 10 % a numarului pieselor falsificate in totalul pieselor de schimb Dacia si Renault.

Piesele care intra cel mai des sub incidenta contrafacerii sunt cele care tin de securitatea vehiculului si a traficului (placute de frana, discuri de ambreiaj, kit-uri de distributie, pivoti, filtre). Pe urmatoarea pozitie se situeaza piesele de caroserie, care au un rol important in cazul unui impact (bare fata, spate, aripi, capote). Si alte elemente, precum aparatorile de noroi, sunt falsificate. Astfel, in luna noiembrie, reprezentantii Grupului Renault, alaturi de oficiali ai autoritatilor de stat, au organizat distrugerea unui lot de 6382 de seturi de aparatori de noroi purtand ilegal marca Renault.

Grupul Renault in Romania atrage atentia asupra pericolului utilizarii pieselor auto contrafacute, clientii fiind atrasi in general de preturile mai scazute ale acestora in comparatie cu cele de origine. Ei trec prea usor cu vederea riscurile la care se expun si diferenta de calitate dintre cele doua tipuri de produse. Calitatea si fiabilitatea pieselor de schimb Renault sunt certificate prin testele realizate de organisme independente precum EuroNCAP. Majoritatea pieselor falsificate, care sunt inscriptionate in mod ilegal cu siglele Dacia sau Renault, provin din tari precum China, Taiwan si Turcia.

Traficul cu piese contrafacute este intretinut pe teritoriul Romaniei de o anomalie legislativa: Ordonanta de Guvern 80/2000 prevede aplicarea unor pedepse usoare, constand in amenzi cuprinse intre 5000 si 10 000 de lei, pentru punerea pe piata de piese auto contrafacute. Grupul Renault Romania sustine modificarea legislatiei, astfel incat comercializarea acestora sa fie considerata infractiune, ca in cazul oricaror altor produse contrafacute.

(comunicat oficial Renault Romania)