iun. 182010
 

Reciclarea cartonului poate genera biocombustibil, mai exact bioetanol din fibra si resturi de carton. Circa 95% din carton poate fi usor reciclat inapoi in productia de carton, insa restul de 5% ramane inutilizabil si intra, de obicei, in fluxul de deseuri, ceea ce se poate numi “pierdere” in termeni de economie si mediu inconjurator.

O noua tehnologie americana rezolva problema pierderilor. Resturile care nu pot fi reciclate sunt convertite in etanol, un combustibil din ce in ce mai prezent chiar si in tara noastra. Prima productie de etanol din carton este aproape gata sa fie produsa si este de asteptat sa inlocuiasca benzina consumata local, pentru a cobora cu pana la 80% emisiile de CO2.

Dintr-un milion de tone de hartie reciclata in fiecare an, se vor obtine anual 50.000 de tone de bioetanol, corespunzator ponderii de 5% a deseurilor ce nu pot fi reutilizate. Magia se produce in asa numitele biorafinarii, foste instalatii de etanol din porumb. Deseurile de fibre furnizeaza un excelent intermediar de sinteza pentru crearea de etanol, iar carburantul rezultat arde foarte curat.

Cartonul este doar un inceput, fiind deja planificate acceptarea altor deseuri organice menajere, care vor fi utilizate ca materie prima pentru ceea ce americanii numesc „trashanol”, un joc de cuvinte care in limba romana s-ar citi ceva de genul “gunoiol” (de la etanol) sau „gunoiozina” (de la benzina). Aceasta tehnologie este cel putin in aparenta foarte promitatoare, fiind totodata si o solutie de tip win-win pentru gestionarea deseurilor in paralel cu cresterea productiei de combustibili alternativi.