iun. 162010
 

Impactul lateral este de 10 ori mai periculos decat cel frontal Am auzit pareri conform carora montarea unui airbag lateral este similara cu alegerea unui scaun care sa gazduiasca airbagul lateral pliat. Aceste pareri sunt gresite, deoarece la o analiza mai atenta vom observa ca salvatorul de vieti nu este airbagul in sine, cat viteza de reactie a senzorului care il declanseaza.

La impact frontal ai aproape jumatate de metru pana sa ajungi cu pieptul in volan sau cu capul in parbriz, in timp ca la impactul lateral spatiile sunt de 10 ori mai mici. In mare, este adevarat, ambele sisteme fac acelasi lucru, umfla niste baloane albe, insa este foarte importanta diferenta data de promptitudinea detonarii.

Recent, constructorul de subansamble TRW a prezentat lumii o solutie inovativa pentru deschiderea airbagurilor la impact lateral. Este vorba despre airbagul „3D”, nume care – asa cum va asteptati – vine de la actiunea sa tridimensionala.

Noul airbag detoneaza extrem de rapid in cazul unei lovituri laterale, iesind din scaun si cuprinzand printr-o miscare tridimensionala corpul soferului sau pasagerului. Modul spectaculos de detonare se aseamana mai mult cu o imbratisare decat cu umflarea unui balon clasic, in final airbagul protejand complet cutia toracica.

Conform celor mai recente cercetari derulate de accidentologi, cea mai mare parte din energia mecanica a unui impact rutier este absorbita de deformarea structurii de rezinstenta si a caroseriei automobilului. Sistemul de airbaguri din automobile preia o cantitate mai mica din energia totala, insa suficient cat sa va salveze viata, atat timp cat rulati cu viteza legala.

Energia degajata in timpul unui actident creste cu patratul vitezei, adica un accident la 80 km/h cauzeaza un soc de intensitate dubla fata de unul la 60 km/h. De aceea, pentru viteze foarte mari omul nu a reusit inca sa imagneze un sistem de protectie care sa absoarba energia mecanica uriasa, iar in cazul accidentelor la viteze mai mari de 120 km/h probabilitatea de pierdere a vietii este de 99%.