Cea mai la moda barfa auto a momentului este „masina plaman” propusa de chinezi. Masina se numeste YeZ, ceea ce tradus in romana inseamna frunza, iar in engleza “leaf”, adica exact numele modelului Nissan electric plugin, care va fi lansat curand. Lasand la o parte fina mea aluzie legata de activitatile copy-paste chinezesti din industria auto, trebuie spus ca acest concept – YeZ – a placut tuturor. Ca poveste. Nicidecum ca masina. Nu a existat nicio demonstratie cu YeZ, tot ceea ce se stie despre acest concept fiind doar aprecieri exuberante ale designerilor chinezi.
Dupa toate aparentele, masina promite sa fie – in mare – un plugin electric clasic, cu acumulatori litiu-ion. O prima particularitate (care pe mine m-a facut sa zambesc) se constituie din turbinele de aer integrate in roti. Designerul cu ochi migdalati afirma (doar afirma, fara sa existe vreo demonstratie serioasa) ca turbinele din roti produc energie si ca aceasta este stocata in acumulator. Ceva asemanator visului din copilarie, cand ne imaginam ca energia produsa de dinamul bicicletei ar putea invarti un motor, care sa ne transporte fara sa mai pedalam…
Scurta disertatie tehnica despre turbinele… din roti
Orice elev de clasa a 9-a stie ca in timpul deplasarii, curentii de aer din jurul unui automobil (pozitionati perpendicular pe axele puntilor) intra in jocul presiunilor descris de ecuatiile Bernoulli si de continuitate a curgerii fluidului intr-o sectiune data. Astfel, cu presiunea statica tinzand spre zero si cu forte ale coloanei de aer fara componenta pe axul puntilor, turbina chinezeasca fie se va invarti sporadic inertial, fie deloc.
Desigur, afirmatia este valabila doar daca chinezii nu ascund pe cineva in portbagaj ca sa invarta turbina cu degetul…
Dar asta nu este tot. Frumoasa poveste chinezeasca cu dragoni continua cu explicarea functionarii acoperisului biologic. Acesta nu numai ca nu emite CO2, ba chiar il consuma si emite oxigen. Emisii zero? Fugiti de aici… YeZ are emisii n-e-g-a-t-i-v-e.
Absenta oricarui test sau demonstratie tehnica m-a facut la inceput doar suspicios. Convingerea ca totul este un bluf ieftin mi-a fost data de anuntul chinezesc conform caruia masina cu fotosinteza pe acoperis ar putea deveni produs de serie in 2030. O astfel de afirmatie poate fi facuta doar de vreun urmas de-al lui Nostradamus, nicidecum de vreun un producator auto. In acest moment in intreaga literatura de specialitate (fara SF) nu exista previziuni tehnologice concret formulate mai avansate de anul 2015.
Evident, in termeni de marketing, asa ceva se numeste lovitura geniala de imagine. Insa eu nu sunt om de marketing. De aceea ii voi spune doar “bluf chinezesc”. Un lucru este cert, la povesti de marketing pentru „clienti-motani” ne bat rau…
(CATERINCA, caterinci, s.f. Flasneta. – Din ucr. katerynka. Sursa: DEX ’98)