mai 062010
 

Pentagonul viseaza tehnologii noi. Isi doreste sa construiasca un vehicul cu robustetea unui SUV si capacitatea de a zbura a unui elicopter. Agentia de cercetare pentru proiecte militare este in continua campanie de selectare a celor mai interesante si viabile proiecte. Ideea este aceea de a le da mai multa flexibilitate trupelor si de a fi capabili sa se ridice de la sol in orice moment.

Orice idee auto preluata de armata – mai devreme sau mai tarziu – ajunge si in viata civila. Prin urmare este interesant de urmarit aceasta provocare unica in lume.

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) spera sa construiasca in maxmum patru ani prototipul unui vehicul de patru pasageri care sa se poate transforma intr-un singur minut dintr-un off-road puternic (ca Hummer 1, de pilda), intr-o aeronava care sa poata decola si ateriza pe verticala, fara sa fie nevoie de o pista amenajata.

Vehiculul trebuie sa fie capabil sa ruleze sau sa zboare 400 km cu un singur rezervor de combustibil. In plus fata de cei patru pasageri (ce trebuie sa aibe in medie cate 80 kg), OZN-ul trebuie sa poata sa transporta si minimum 160 kg de incarcatura suplimentara. Un alt punct socant il constituie faptul ca vehiculul sa poata fi condus de oricine are un carnet auto, fara sa fie pilot.

Agentia are bugetati pentru acest program 54 de milioane de dolari. Daca simtiti ca v-a venit vreo idee, spuneti-ne si noua sa va ajutam. Termenul limita pentru trimiterea proiectelor este 27 Mai.