mart. 242010
 

Nissan Leaf 2010 Nissan isi va concentra productia „verde” in Sunderland (Marea Britanie). Gordon Brown a acordat uzinei nipone un stimulent preelectoral de 420 milioane lire sterline. Indiferent de conotatia sa electorlala, „indulcitorul” Brown va transforma Sunderland in cea mai mare uzina constructoare de masini electrice din Europa. Asta inseamna ocuparea a 4.000 de angajati britanici la Nissan plus inca 20.000 de angajati din industria orizontala.

Discutiile aprinse pe teme electorale care s-au purtat zilele trecute pe malurile Tamisei au fost declansate de precedentul creat anul trecut in cazul Jaguar-Land Rover, cand o bariera de netrecut a fost pusa in calea finantarii de catre guvernul britanic. Acum, brusc, cu alegerile generale la orizontul lunii mai, banii apar miraculos pentru o alta companie straina, dar care ocupa forta de munca britanica.

Totusi, in acest caz exista o particularitate importanta.

Nissan Leaf 2010

Nissan Leaf 2010

Constructorul spune ca Leaf va fi prima masina electrica de serie cu emisii zero la un pret accesibil si estimeaza un numar de 50.000 de unitati iesind de pe linia de productie de la Sunderland. Totodata, guvernul din insula se pregateste sa subventioneze achizitionarea vehiculelor electrice cu cca. 5.000 lire sterline pentru fiecare unitate.

In aceeasi uzina din Sunderland, Nissan produce si modelele Note, Qashqai si Micra. Tot aici va vedea lumina zilei si simpaticul crossover Juke, insa doar dupa ce productia Micra va fi transferata in afara Marii Britanii. Nissan Leaf va fi prima masina electrica din lume ce va avea parte de productie de masa. Inca nu se stie cat va costa masina, dar impreuna cu subventiile de stat va concura direct clasele constructive similare cu motorizare conventionala.

Apropo de agitatia electorala, dvs. ce ati prefera ca stimulent pentru vot in 2012, o subventie de 5.000 euro pentru automobilul electric sau un nou carton de mici?