mart. 172010
 

Nu-i banc, luxosul Bentley isi ecologizeaza motorizarea de 6 litri…
Incepand cu anul 2011, toate masinile Bentley din gama Continental vor fi dotate fara exceptie cu motorizari flex-fuel, al caror carburant poate fi cel clasic fosil sau combustibil alternativ bio. Anuntul a fost facut la Geneva si s-a aliniat la sirul extrem de lung de gesturi ridicole conform carora masini cu cilindree uriasa joaca rolul de ecologist ingrijorat de soarta planetei.

Limuzinele Continental vor fi propulsate de versiunea flex-fuel a motorului de 12 cilindri in W, cu cilindree de 6 litri, singurul disponibil in gama. Uriasele motoare vor inghiti fie benzina, fie bioetanol E85, fie un amestec (de orice proportie) al celor doi carburanti. Masina are un singur rezervor. Indiferent de carburantul ales pentru alimentare, acesta va fi stocat in rezervorul comun.

Noul Continental Supersports Convertible 2011 dezvelit saptamana trecuta la Geneva este cel mai rapid Bentley decapotabil produs vreodata. Si acest bolid este flex fuel. Oficialii Bentley au afirmat ca jumatate din productia marcii pe anul 2010 va fi compatibila flex-fuel.

Doar 3 modele Bentley vor ramane in 2010 exclusiv pe carburant fosil. Este vorba despre frumosul coupe Brooklands, sedanul Azure si absolut noul Mulsanne, care a inlocuit in acest an vechiul Arnage. Si Brooklands va deveni istorie la sfarsitul acestui an. Fara a fi inaintat vreun termen macar orientativ, Bentley a promis ca noul Mulsanne va functiona in viitor exclusiv pe baza de etanol.

Chiar daca suntem tentati sa-l consideram un punct important, subiectul ecologic este pe cale sa devina din marota, mascota. Exemplul de astazi cu Bentley este doar doar unul strident si foarte amuzant. Insa multe alte trompete ale biruintei ecologice se aud in fals. Ganditi-va doar la curentul numit downsizing, in care doar 50% din motorizarile integrate chiar obtin emisii mai mici de CO2 in confditii reale de trafic. Marketingul este important, insa trebuie limitat intre granitele sensibile ale eticii.