mart. 012010
 

In presa ceha au aparut noi semnale legate de dezvoltarea unui sedan low-cost gandit de Skoda pentru a concura direct Dacia Logan. Noutatile ne parvin indirect, prin intermediul sefului de sindicat de la Skoda, Jaroslav Povsik, care a declarat ca macheta unei noi masini, cu nume de cod A Entry, ar fi deja construita.

Modelul ar putea avea preturi in jurul a 260.000 de coroane (adica vreo 13.650$ sau putin peste 10.000 euro), fiind pozitionat undeva intre subcompacta Skoda Fabia si sedanul Octavia. In mod declarat, noua Skodita va avea ca tinta clientii cu venituri mici ce cauta o masina mare de familie. Lansarea productiei de serie a noului model nu a fost insa anuntata, nici macar orientativ. Va reamintim ca seful Skoda – Reinhard Jung – a declarat relativ recent ca masina ar putea fi lansata in 2-3 ani.

Skoda si-a pozitionat destul de sus masinile in clasa de pret, dar Jung a spus ca „este dorinta noastra clara sa producem masini noi atractive pentru cumparatorii de masini entry-level.” Concurentul Logan al Skoda va folosi componente de la Fabia si Octavia. Va fi mai scump si mult mai bine echipat decat Logan, care acum porneste de la 7.300 euro in Germania.

Skoda a avut un an cu record de vanzari, livrand peste 684.000 de masini, ajutata si de subventia pentru rable de pe pietele vestice precum Germania sau beneficiind de expansiunea marcii in China. Legat de acest detaliu, este bine sa precizam si ca Skoda va reduce productia modelelor sale mai mici precum Fabia odata cu sfarsitul programului RABLA din tarile occidentale.