feb. 012010
 

Este destul de frustrant sa auzi la radio o informatie importanta sau sa stii ca se apropie o astfel de informatie, iar atunci cand trebuie sa o asculti sa fii nevoit sa cobori din masina, sub orice motiv. Sistemul audio XM Satellite, prezent ca optiune pentru nivelele inalte de echipare la principalele modele General Motors, a lansat un aparat radio ingenios dedicat automobilului. Acesta dispune de functia „pauza”, care permite soferului si pasagerilor sai sa intrerupa ascultarea radioului, pentru a face plinul sau pentru a servi o gustare pe drum, fara sa fie pierduta vreo secunda din emisiunea preferata in momentul continuarii calatoriei si redeschiderii radioului.

Functia “pauza” devine posibila datorita unei facilitati inedite oferite de noul gadget, care poate inregistra automat pe hard-disc 20 de minute de emisie, la o calitate identica cu cea a receptiei live. Memoria alocata inregistrarii functioneaza oarecum similar bufferului de la CD-playerul auto, cel cu ajutorul caruia CD-ul nu sare niciodata atunci cand ascultati muzica, indiferent de cat de tare este zgaltaita masina pe drum.

Diferenta intre cele doua tehnici ramane totusi foarte mare, intrucat radioul cu “pauza” inregistreaza sunetul pe hard-disc si nu cu ajutorul memoriei volatile, ca in cazul bufferului. Acest detaliu tehnic face ca bufferul sa memoreze max. 20 de secunde de sunet, in timp ce pe hard-disc se pot stoca 20 de minute. Adica mult mai mult.

Deocamdata radioul cu functia „pauza” este disponibil doar in piata nord-americana. Noul sistem a fost introdus pe Chevrolet Equinox, Buick LaCrosse, GMC Terrain si Cadillac SRX si CTS. Buick Regal si Chevrolet Cruze vor primi radioul cu functia „pauza” in cursul acestui an.