ian. 122010
 

Biomaterialele sunt cele obtinute din resurse non-fosile, adica cele care nu au ca si precursor de baza petrolul, gazul sau alta hidrocarbura. Dezvoltarea acestor materiale se afla inca la inceput, insa primele rezultate sunt incurajatoare. Francezii de la Faurecia au reusit sa produca deja materiale compozite care contin 50-85% fibre naturale de origine vegetala, restul pana la 100% fiind ponderea unui polimer clasic, provenit din petrol.

Se poate face uitat petrolul cu adevarat sau oamenii de stiinta alearga dupa o himera? Se pare ca da. Nu va spunem de unde stim, insa francezii sunt pe cale sa realizeze in mare secret primul plastic 100% bio. Acest material inedit este compus din fibre naturale amestecate cu un polimer provenit din biomasa. Plasticul BIO care prinde contur in creuzetele Faurecia este posibil sa dea un avans important contructorilor auto francezi de volum, PSA Peugeot-Citroen si Renault, probabil primii care se vor bucura de avantajele aduse de noul material.

In laborator, plasticul bio a reusit sa raspunda atat cerintelor tehnice de rezistenta mecanica si de comportament la imbatranire, cat si nevoilor economice si industriale, toate acestea respectand integral recomandarile europene de specialitate. Noul plastic biologic poate cuceri in curand intreaga planeta auto, deoarece tehnologia de productie poate folosi numeroase tipuri de fibre vegetale, gen canepa, in sau bambus. De asemenea, si polimerul provenit din biomasa poate folosi resurse variate, cum ar fi porumbul, graul sau sfecla de zahar.

Proiectul plasticului 100% bio a demarat in mare secret in urma cu 2 ani intr-un laborator din apropierea Parisului, primele materiale 100% bio urmand sa deserveasca productia de serie la inceputul lui 2011. Ne desparte de acest moment… un singur Revelion.