ian. 042010
 

In ultima parte a anului 2009, ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) a verificat respectarea prevederilor legale la comercializarea pieselor auto. Comisarii ANPC au controlat 680 de comercianti si peste 350.000 de piese auto aflate la vanzare. Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la comercializare 219 produse, alte 107.557 produse fiind oprite temporar de la comercializare pana la remedierea neconformitatilor.

Principalele abateri constatate:

1. Informarea incompleta a consumatorilor
Lipsa elementelor de identificare si caracterizare care trebuie inscrise la vedere pe produs, pe eticheta sau pe ambalajul de vanzare cum ar fi: lipsa informatiilor despre caracteristicile tehnice ale produsului, despre denumirea produsului, despre denumirea producatorului, lipsa traducerii in limba romana a elementelor de informare, identificare, etichetare, lipsa informatiilor referitoare la durata medie de utilizare, eventualele riscuri previzibile, precum si modul de asamblare si montare.

Abaterile s-au constatat la produse ca: discuri de ambreiaj, discuri de frana, capete de bara, pompa alimentare, filtre ulei, placute de frana, cabluri de ambreiaj si acceleratie, traverse cutie de viteza, semicuzineti, pivoti, pompe de frana, bielete, rulmenti, bujii, injectoare, filtre, bobine de inductie, releu, alternator, sigurante fuzibile, saboti de frana, set segmenti, elemente de directie, cablu frana de mana, bloc lumini, rotor, cablu kilometraj, bieleta directie, set ferodouri etc.

2. Vanzarea fara certificat de garantie
Comisarii ANPC au constatat lipsa declaratiei de conformitate si a certificatului de garantie, lipsa instructiunilor de montaj, lipsa din certificatul de garantie a elementelor de identificare a produsului, durata medie de utilizare, termenul de garantie, modalitatile de asigurare a garantiei – intretinere, reparare, inlocuire, inclusiv denumirea si adresa vanzatorului si ale unitatii specializate de service.

Abaterile s-au constatat pentru produsele: capete de bara, placute de frana, elemente de directie, pompa, ambreiaj, cuzineti, chit ambreiaj, furtune de frana, elemente de suspensie, bielete, rulmenti, amortizoare, saboti elemente de distributie, etrier, amortizor, filtru aer, filtru ulei, rezervor benzina, pompa injectie, carburator, cablu kilometraj, capace pomba de apa, stergatoare de parbriz etc.

3. Calitatea slaba a anumitor produse
Au fost constatate abateri ca lipsa certificarii, omologarii RAR pentru produse auto (altele decat cele de origine) si produse auto de schimb de origine la care lipseau marcajele de securizare la urmatoarele piese: placute de frana, bielete antiruliu, pompa de ulei, cilindri de ambreiaj, supape refulare, pivoti, filtru de aer, bieleta directie, etrier, cablu de frana, disc de frama cu element de frictiune din azbest.

4. Functionare ilegala a operatorului economic
Lipsa afisarii in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul de activitate a societatii, orarul de functionare, preturile si tarifele, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.

5. Produse expirate
Comercializarea unor produse expirate: vopsea auto, silicon si ulei de motor.

(preluare comunicat ANPC)