dec. 072009
 

lexus-vdim Lexus LFA, noua supersportiva la care se inhameaza nu mai putin de 560 CP (412 kW) dezvoltati de 10 cilindri in „V”, dispune de un sistem absolut nou de control al stabilitatii electronice VDIM (un ESC/ESP mai evoluat) care preia si proceseaza inclusiv date despre acceleratia verticala a automobilului. Programele clasice de control al stabilitatii functioneaza doar 2D, in planul de contact cu carosabilul, in timp ce noul sistem interpreteaza 3D informatiile culese de senzori.

VDIM proceseaza in plus fata de sistemele clasice si informatii legate de viteza de ruliu (de balans a masinii), cu ajutorul unui program special numit Observer Programme. Acest program face o estimare a inclinarii si balansului masinii in curbe si lucreaza pentru unghiuri cuprinse intre 2 si 20 de grade. Procesarea 3D a sistemului VDIM analizeaza instantaneu dinamica automobilului, adaptand automat suspensiile si tractiunea.

Pentru cunoscatori, acest sistem face sa devina o joaca de copil atacarea unei curbe cum ar fi cea numita „Carusel” pe circuitul de Formula 1 din Nurburgring. Sistemul de control al stabilitatii cu procesare 3D a fost folosit pana acum doar pentru camioane si utilitare grele, cu scopul de a proteja incarcaturile inalte.