nov. 102009
 

airbag-cilindric-centura Ford pregateste introducerea pe modelele sale de serie a centurii de siguranta cu airbag incorporat. Dispozitivul va oferi protectie suplimentara pasagerilor, in special a celor care calatoresc pe bancheta din spate, centura de siguranta „umflandu-se” automat in caz de impact puternic. Expertii in siguranta auto sustin ca noua centura va fi deosebit de eficienta in prevenirea accidentarii pasagerilor, fiind extrem de recomandata pentru protectia copiilor.

airbag-cilindric-centura-2 Pasagerii fragili si persoanele in varsta vor fi cei ce vor beneficia in primul rand de airbagurile cilindrice, care se intind de la catarama de prindere a centurii si pana peste umar, fiind plasate intr-un buzunar cusut chiar pe centura. Tehnologia va fi introdusa anul viitor pe Ford Explorer, in Statele Unite. In cazul in care testele se vor incheia cu succes, centura gonflabila va echipa si masinile europene, incepand cu cele din Marea Britanie.

In caz de accident, senzorii lui Explorer vor calcula gradul de severitate al impactului si vor detona aceste inedite airbaguri, ce vor fi umplute cu gazul stocat intr-un recipient aflat sub bancheta. In cele 40 ms (miimi de secunda) necesare detonarii complete, o masina se deplaseza pe autostrada cca. 1 metru. In momentul declansarii, airbagul cilindric mareste suprafata de impact de 5 ori fata de cea oferita de centura traditionala.