oct. 282009
 

axon-electric Hotarat lucru, deja se simte deja ceva electric in atmosfera lumii auto. Anul trecut nu dadeam prea multa atentie noutatilor electro-hibride, dar anul asta gluma se ingroasa, in sensul bun al expresiei. Producatori mari sau mai mititei, tehnologii cu duiumul, versiuni, variante, solutii tehnologice, toate abunda pe canalele media ale lumii. Si, ceea ce e mai important, fenomenul are sprijin “de sus”. Investitori importanti se aventureaza nu doar pe taramul comercializarii de “electrice” ci si al productiei.

De curand firma Bannon Automotive LLC (Long Island, NY) a anuntat ca va asambla modelul indian RAVA (in tara “muscle car”-ului !), iar guvernul federal german ca va sustine financiar un program de productie a un milion de motoare electrice anual pana in 2020. Si acestea sunt doar doua “semne”. Pentru ceea ce se intampla in Japonia in acest domeniu am avea nevoie de un site dedicat.

In acest context, vine cu curaj o noua creatie a industriei auto britanice, ce-si numara pe degetele de la o mana marcile “nationale” care mai arboreaza la poarta steagul Union Jack – AXON AUTOMOTIVE. Proaspata firma si-a lansat de curand produsul, numit plug-in hybrid electric vehicle (in traducere libera “vehicul hibrid-electric, cu incarcare la priza”) la Festivalul Stiintei de la Milton Keynes.

axon-lateral

Vehiculul combina un mod de functionare 100% electric, pentu deplasari urbane sau pe distante mici cu un propulsor pe benzina sau etanol, pentru croaziere de autostrada. Unul dintre atuurile masinii este folosirea tehnicilor de constructie a caroseriilor de la masinile de curse, folosind fibra de sticla. Oficialii firmei spun ca o caroserie usoara compenseaza efortul suplimentar suportat de motorul mic, intrucat la o masina electrica, cel putin deocamdata, problema unei autonomii decente se rezolva prin folosirea un ori acumulatori mari, cu greutate considerabila.

Axon este o masina polivalenta, cu spatiu suficient pentru doua persoane si bagaj “de concediu”. Trendul reciclarii materialelor este preluat si de catre Axon, care ajunge pana economia extrema de a tapita scaunele cu materiale provenite de la hainele second hand, blugi sau jackete de doc. Indiscutabil, punctul forte al masinii este nivelul scazut de emisii de CO2, doar 50 g/km, obtinut intr-un regim mixt de utilizare electric si benzina.

Cine e Axon Automotive Ltd.?

Axon este singura companie auto britanica ce fabrica un autovehicul hibrid din categoria EV (electric vehicle). Firma este fondata de Departamentul Britanic pentru Strategii Tehnologice si un grup de investitori privati. Primele masini vor fi gata in 2011 iar productia va ajunge la parametri maximi in 2012. Liniile de asamblare Axon vor fi raspandite in mici unitati de productie din Europa, in Spania, Franta, Irlanda, Danemarca si Olanda.