sept. 222009
 

jaguar-xj-semi-fata Noul Jaguar XJ are o particularitate interesanta. Bordul sau nu contine fizic niciun „ceas” indicator. Turometrul si vitezometrul exista doar virtual, fiind foarte fidel desenate pe un ecran de foarte inalta rezolutie, cu diagonala de 12,3 inch. Cadranele exista, au forma clasica rotunda si sunt parcurse de „limbi” indicatoare, aidoma celor clasice. Dupa ce porniti masina, trei cadrane rotunde apar in fata ochilor soferului, unul central pentru viteza, unul in dreapta pentru masurarea turatiei motorului si unul in stanga pentru afisarea informatiilor depre tempeatura si nivelul de carburant.

jaguar-xj-ceasuri-bord
In caz de necesitate, daca nivelul de combustibil este foarte mic sau daca soferul doreste sa seteze radioul in timp ce sofeaza, cadranul dedicat turometrului dispare si este inlocuit de afisarea unor mesaje specifice. In aceeasi maniera, daca soferul doreste acest lucru, poate face sa dispara afisajul din stanga, cel cu temperatura si nivelul de combustibil, iar in locul sau pot aparea afisate indicatiile sistemului de navigatie GPS.

jaguar-xj-bord Daca soferul alege setarea „Dinamic” pentru un regim de functionare al motorului si transmisiei ceva mai sportiv, iluminarea afisajului capata o tenta albastruie, iar indicatiile legate de treapta de viteza capata culoarea rosie atunci cand motorul incepe sa functioneze la turatii prea mari.

Afisajul cadranelor virtuale, cel pozitionat in spatele volanului, nu suplineste computerul de bord. Acesta are propriul sau afisaj touch-screen de 8 inch si este pozitionat pe consola centrala, o postura obisnuita pentru acest gen de echipament. Prin atingerea displayului de 8 inch, se pot face reglajele sculei de sunet sau se pot gestiona elemente de confort, cum ar fi sistemul de climatizare.

Computerul de bord al Jaguar XJ foloseste tehnologia „Double Vision” imprumutata de la Mercedes Benz Clasa S, care premite afisarea simultana a doua informatii diferite pe acelasi ecran. Astfel, pasagerul poate viziona televizorul sau un DVD, in timp ce soferul consulta nestingherit hartile sistemului de navigatie.

jaguar-xj-lat-sus