sept. 142009
 

panou-solar Departamentul de transport al SUA a acordat o finantare de 100.000 $ firmei Sagle, pentru a construi o sectiune de drum prototip, compusa din celule solare si sticla. Ipotetic, energia acumulata poate ilumina autostrada si chiar sa furnizeze electricitate consumatorilor casnici din apropiere.

Panourile de 3,66 x 3,66 mp, costa fiecare 6.900 $ si sunt proiectate sa fie incorporate in structura drumului. Cand soarele straluceste, fiecare panou genereaza o putere estimata de 7,6 kWh, in fiecare zi. Cu energia obtinuta pe o singura banda de circulatie de-a lungul a 2 km ar putea alimenta 500 de locuinte.

autostrada solara Desi scumpa, acoperirea intregului sistem de autostrazi al SUA ar putea – teoretic – sa acopere necesarul total al tarii din energie solara. Compania estimeaza ca ar fi nevoie de 5 miliarde de panouri pentru acoperire totala, care ar produce de trei ori mai multa energie decat consuma acum SUA.

Panourile solare rutiere contin de asemenea LED-uri incorporate care “vopsesc” liniile de separare dintre benzi, pentru a furniza un condus de noapte sigur. LED-urile pot sa alerteze automobilistii ca urmeaza o ocolire sau un drum in lucru, si ar putea chiar sa “simta” animale pe drum si sa avertizeze soferii sa incetineasca.

Noile autostrazi solare pot incorpora elemente de incalzire in suprafata drumului, prevenind astfel depunerea zapezii sau formarea ghetii. Mai mult, in viitor, vehiculele electrice si-ar putea reincarca bateriile in locurile de parcare, facandu-le astfel mai practice si pentru calatoriile lungi.