sept. 032009
 

masina-verde Ministerul Mediului a surprins opinia publica promitand ca va introduce in pachetul guvernamental de masuri anticriza posibilitatea utilizarii de catre un cetatean (sau persoana juridica) a 3 prime de casare in scopul exclusiv al achizitionarii unui automobil nou. Dar nu va grabiti sa casati masinile. Introducerea masurii nu are inca coordonate temporale, neexistand in acest moment o data de intrare in vigoare a noilor formalitati.

Iata, in formularea originala, aliniatul „A” din comunicatul surpriza (placuta) de la Ministerul Mediului, dedicat programului „Rabla”:

A) Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national.

Principalele modificari aduse vizeaza extinderea programului si la persoanele juridice si introducerea posibilitatii achizitionarii unui autovehicul nou pe baza de tichete valorice, a caror valoare nominala va fi echivalentul primei de casare.Solicitantul, persoana fizica sau juridica, poate cumula maxim trei tichete valorice pentru achizitionarea unui singur autovehicul nou.

Cu privire la propunerea Ministerului Mediului de introducere a tichetelor valorice (ca element de noutate) facem urmatoarele precizari:

– Tichetul valoric se va obtine de catre proprietarul unui autovehicul mai vechi de 10 ani, care este inmatriculat in Romania inainte de 31 decembrie 2006, si care a predat autovehiculul uzat spre casare unui operator economic autorizat, conform prevederilor legale, sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz, obtinand in acest sens un certificat de distrugere.
– Tichetele valorice sunt destinate exclusiv cofinantarii achizitiei unui autovehicul nou, putandu-se utiliza in acest scop contravaloarea cumulata a unui numar de maxim 3 tichete valorice.
– Detinatorul tichetului valoric poate fi altul decat proprietarul autovehiculului predat spre casare.
– Pentru persoanele juridice tichetele valorice se elibereaza distinct de cele pentru persoane fizice, iar utilizarea acestora se face numai in scopul achizitionarii de autovehicule noi pentru persoane juridice.
– Persoanele juridice nu pot achizitiona autovehicule noi in nume propriu utilizand tichete valorice emise pentru persoane fizice
– Acelasi regim se aplica si persoanelor fizice.

Directiile de mai sus reprezinta intentii, ele nefiind in niciun fel in vigoare in acest moment!

Intrebari la care timpul ne va raspunde:

1 – Dupa adoptarea masurii, prima de casare va ramane la acelasi nivel?
2 – Care va fi procedura de tranzactionare intre cetateni a tichetelor valorice?
3 – Cat de transparent va ramane acest program?

Deocamdata atat.