sept. 022009
 

politia-londoneza Unde altundeva decat in Marea Britanie se putea lansa un experiemnt bizar? Scotland Yard a declarat ca ofiteri din suburbia londoneza Richmond vor verifica masinile neincuiate din parcari, si vor sustrage din acestea obiectele valoroase in scop… educativ. Politistii britanici spera ca, dupa acest experiment, proprietarii de automobile isi vor incuia masinile, vor inchide geamurile si nu vor mai lasa la vedere pe bancheta obiecte de valoare.

Asadar, ofiterii de politie britanici se apuca de furat. Daca nu v-ati incuiat masina, politistii va iau tot ce gasesc de valoare in masina. Pentru ca totusi sunt politisti, ei vor face gestul dragut de a va scrie un biletel, explicandu-va ce s-a intamplat cu bunurile disparute. Ideea este de a ii deprinde pe oameni sa fie mult mai atenti.

Politia a demarat programul si are la activ un singur „jaf”, alte 12 tentative sfarsindu-se dramatic, cand proprietarii au aparut inainte de a se consuma actiunea. Probabil ca toate detaliile afacerii sunt detinute exclusiv de Duncan Slade, inspector-sef al Politiei din Richmond.

„Este fara nici un dubiu o incalcare a proprietatii si pot aparea procese civile daca vreunul din proprietari demonstreaza ca s-a produs vreo paguba sau s-a pierdut ceva ca rezultat al incalcarii proprietatii” – a declara Orlando Pownall avocat si rezident in Richmond, citat de BBC. El a mai adaugat ca politistii trebuie sa se asigure ca obiectele luate din masina nu au fost stricate, lovite, defecte.