aug. 262009
 

la-pompa Alimentarea accidentala a unui diesel cu benzina poate cauza pagube mari, de pana la 5-7.000 euro. Greseala nu apare de obicei la prima alimentare asa cum poate v-ati astepta, ci la a treia sau a patra, cand fostul proprietar de masina pe benzina, devenit conducator de diesel, este mai putin atent si revine la gesturi reflexe mai vechi.

Deoarece benzina este un solvent si nu contine lubrifianti, aceasta poate cauza stricaciuni majore in motoarele diesel, din cauza frecarilor metal pe metal care apar dupa alimentarea gresita. In sens invers, adica al alimentarii unui motor pe benzina cu motorina, nu se produc pagube la fel de importante. Oricum, este mai dificil de facut aceasta eroare, dat fiind faptul ca pompele pentru motorina au furtunul mult mai gros decat accesul in rezervorul de benzina. Pur si simplu nu poti alimenta.

In general, benzinariile nu pastreaza informatii despre cate masini au fost gresit alimentate, insa – ca de obicei – lucrurile stau altfel in Marea Britanie, unde in ultimul an au fost consemnate in jur de 150.000 de incidente. In aceasta tara, SUV-urile si comercialele usoare alimentate cu motorina reprezinta astazi peste 20% din parcul national, adica dublu fata de 2005. Problema plinului gresit este din ce in ce mai prezenta.

Cel mai bun sfat pentru soferii ce au alimentat din greseala cu benzina ar fi sa nu porneasca motorul. Fie si numai pornirea motorului, poate cauza pagube insemnate. Automobilistii ar trebui sa stie ca in cea mai mare parte a ofertei de polite de asigurare, nu sunt acoperiti pentru alimentarea eronata cu combustibil, si nici garantia oferita de producator nu le acopera acest gen de reparatii.

Reprezentantii constructorilor auto spun ca nu este responsabilitatea lor sa gaseasca o astfel de solutie si subliniaza ca noile masini au in zona busonului stickere pe care scrie mare ce combustibil trebuie folosit. Pe de alta parte, reprezentantii soferilor spun ca o solutie simpla si ieftina ar fi pentru companiile auto sa fixeze o valva care sa impiedice furtunul de benzina sa intre in rezervorul de motorina.