aug. 182009
 

auto-nevazatori Nu este niciun banc. Studentii la inginerie de la Universitatea Virginia Tech au construit o masina ce va putea fi condusa de nevazatori, vehiculul fiind special echipat cu detectoare laser si un computer autonom. Masina are platforma 4×4 si este dotat cu software vocal si alte tehnologii senzoriale. Testul a decurs ireprosabil, instructajul preliminar fiind usor de asimilat de catre soferii nevazatori.

Volanul este cuplat la un monitor ce aduna informatii de la detectoarele laser, si foloseste un software vocal pentru a comunica soferului cat de tarziu sa intoarca volanul. De exemplu, monitorul va spune soferului “fa stanga dupa trei click-uri”. Daca soferul va urma instructiunea, monitorul va scoate zgomotul a trei clickuri.

auto-nevazatori-2
O vesta cu vibratii va da instructiuni cu privire la momentul cand trebuie sa accelereze sau sa decelereze. Vesta vibreaza in locuri diferite (pe spate, pe burta si pe umeri) pentru a transmite comenzi diferite. Cand intreaga vesta vibreaza, inseamna “trage frana!” Tehnologia este similara celei ce permite masinilor sa mearga singure (genul de pilot automat).

Curand va fi implementata la bord si o harta cu interfata tactila. Sistemul, numit Airpix, descarca aer comprimat prin jeturi fine emise de un ecran special, pentru a furniza un aspect al zonei ce inconjoara vehiculul. Soferii pot “citi” harta cu una din maini, asemanator limbajului Braille.