iul. 222009
 

lemn-lichid Ca parte a angajamentului de a utiliza materiale reciclabile in productia componentelor auto, Centrul de Cercetare al Ford Europa din Aachen, Germania, cerceteaza un material compozit lemn-plastic nou, inovativ, asa numitul „lemn lichid”.

Procesarea lemnului lichid este derivata din procedura de productie a cauciucului. Compusul din lemn si plastic previne absorbtia de apa si, in concluzie, creste durabilitatea materialului. Faptul ca in acest proces poate fi utilizat lemnul netratat sau chiar resturi de lemn, transforma aplicatia intr-una benefica mediului.

Un alt avantaj: noua tehnologie de procesare imbunatateste fixarea fibrelor de lemn si izoleaza mirosurile neplacute. Asadar, materialul poate fi folosit si la interiorul vehiculelor. O alta suprafata unde lemnul lichid ar putea fi utilizat o reprezinta compartimentul motorului, la componente precum suportul bateriei.

Analizele anterioare au demonstrat ca lemnul lichid este reciclat extrem de eficient, deoarece materialul poate fi reprocesat de pana la cinci ori. Asadar, balanta totala a emisiilor de dioxid de carbon este aproape nula.

Pana la acest moment, lemnul lichid a fost utilizat la terase de inalta calitate ale locuintelor si in constructia panourilor care nu necesita mulaj. Acest fapt este foarte important deoarece vascozitatea materialului nu permite utilizarea mulajelor.

Cu o mare proportie de lemn in componenta (intre 60 si 80 de procente), vascozitatea determina nepotrivirea dintre procesul de fabricatie si injectia dupa mulaj – singurul proces economic pentru productia in masa a componentelor din plastic. Aceasta este una dintre problemele cele mai importante cu care se confrunta evolutia proiectului.