iun. 162009
 

koenigsegg-ccx
General Motors Europe a incheiat un agreement preliminar cu producatorul de modele super-sportive Koenigsegg pentru preluarea marcii Saab. Procedura vanzarii are mai multe etape, finalizarea ei fiind posibila cel mai devreme in toamna.

Cine este Koenigsegg?

– este un mic producator suedez, cu 45 de angajati, care asambleaza doar masini super-sportive, in serie mica, de cateva sute de unitati pe an.

– detine cea mai puternica masina de serie din lume, modelul CCXR de 1018 CP, cu 17 CP mai mult decat numarul 2 mondial, Bugatti Veyron.

– detine recordul mondial de viteza pentru un automobil de serie – 389 km/h cu modelul CCX (foto).

– detine recordul mondial pentru cel mai bun demaraj 0-300 km/h pentru o masina de serie – 29 sec. cu modelul CCX.

Toate detaliile tranzactiei Saab sunt lamurite, inclusiv capacitatea Koenigsegg de a gestiona o productie de serie de 100.000 de unitati anual. Neclara a ramas doar posibila nevoie (inca neformulata explicit) a Koenigsegg pentru garantii oferite de statul suedez in vederea obtinerii de imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii.

In acest moment, nevoile financiare Saab se cifreaza la 1 miliard de euro pentru redresarea productiei, la care se adauga un necesar de aproape 400 de milione de euro pentru lansarea unor modele noi in primul an de la preluare.

Articole cu tema apropiata: