apr. 212009
 


General Motors cauta partener pentru Opel si este gata sa sa cedeze un pachet important de actiuni in schimbul a 500 milioane de euro, americanii urmand sa pastreze pachetul minim de control.

Cel putin in aparenta, oferta GM suna bine. Opel/Vauxhall urmeaza sa devina o companie absolut noua, care va beneficia de un management independent, european.

Noul sef al GM, Fritz Henderson a afirmat ca este in discutii cu 6 grupuri financiare si industriale, in legatura cu oferta Opel.

Cu toate ca aparusera anumite zvonuri despre preluarea Opel de catre italienii de la Fiat sau chinezii de la SAIC (detinatorii Rover), ambii au dezmintit categoric aceste informatii. Dar cine mai crede in „dezmintiri categorice”, atunci cand miza negocierilor este mare?

GM se pregateste de asemenea sa se degreveze si de responsabilitatile legate de marca Saab. Oferta brandului premium suedez nu contine castig pentru GM, fiind doar o solutie de a minimiza pierderile, relansarea Saab urmand sa fie gestonata independent, de catre noii stapani.

GM trebuie sa isi finalizeze restrcturarea pana in luna Mai. Daca termenul va fi depasit, General Motors nu va primi ajutorul de stat in valoare de 16 miliarde de dolari, iar fostul „nr.1 mondial” va intra in procedura de faliment.

A inceput numaratoarea inversa si – indiferent de solutia finala, relansare sau faliment – GM va marca un important punct de inflexiune in cursul istoriei auto mondiale.