apr. 142009
 

Masina Anului in Lume este un titlu cu o relevanta abstractizata. Spunem asta judecand dupa faptul ca absolut toate studiile auto (vanzari, satisfactie client, perceptia calitatii, etc) indica rezultate foarte variate de la continent la continent, de la tara la tara si chiar de la comunitate la comunitate.

Totusi, rezultatele unui astfel de concurs pot fi interesante sub alt aspect, cel al jurizarii mondiale realizate de jurnalisti auto. Datele despre juriu si criteriile de jurizare pot fi gasite (in limba engleza) pe pagina oficiala a competitiei. Aici vom parcurge doar rezultatele:

1. Masina Anului in Lume – Volkswagen Golf VI
(World Car of the Year)

– Acest premiu se acorda in general unei masini populare, cu vanzari bune si cu performante apreciate de public. Este mai degraba un premiu de popularitate decat unul de frumusete, de sportivititate sau vreun premiu tehnic.

2. Designul Auto al Anului in Lume – Fiat 500
(World Car Design of the Year)

– Este un premiu de frumusete, care judeca insa si ergonomia locurilor pentru pasageri, accesibilitatea comenzilor si ingeniozitatea cu care sunt dispuse spatiile de depozitare.

3. Modelul Sportiv al Anului – Nissan GT-R
(World Performance Car)

– Acest premiu se acorda pentru performantele dinamice ale masinii, indiferent de cota vanzarilor sau de aprecierea publicului. Este un premiu al cunoscatorilor.

4. Modelul Ecologic al Anului – Honda FCX Clarity
(World Green Car)

– In mod evident, primul criteriu in jurizarea acestui premiu este cel ecologic. Insa toate hibridele si masinile electrice au emisii zero de noxe. Prin urmare, diferenta a fost facuta de autonomia intre alimentari (reincarcari), de performantele dinamice si de gradul de reciclare al materialelor folosite.