ian. 172009
 


Honda Insight este un model hibrid absolut nou. Debutul sau de la North American Internationl Auto Show (NAIAS) este important, deoarece acest model este primul care va concura direct celebrul Prius de la Toyota.

Dupa toate aparentele, Insight va fi lansat in Aprilie 2009 in Statele Unite si va fi pozitionat intr-o clasa de pret sub Civic Hybrid. Propulsia electrica va interveni discret (ca la Civic), benzinarul de 1,3 litri i-VTEC intrand in functiue la viteze mici. Transmisia este cu variatie continua (CVT).

Sistemul hibrid incorporeza un motor electric de 13 CP si o sursa inteligenta de electricitate (Intelligent Power Unit -IPU), care stie sa recupereze energia la franare si sa ajute motorul cu ardere interna in momentul in care masina are nevoie de un demaraj bun. Puterea combinata a motorului electric si celui pe benzina este de 98 CP, semnificativ mai mica decat decat in cazul Prius – 134 CP.

Honda Insight este nu doar mai putin puternica decat Prius, ci si mai putin economica. Acest aparent handicap este compensat de Insight prin pretul mai mic, vreo 23,500 dolari, adica 18.000 euro. Nu este un pret accesibil unui roman pe timp de criza, insa ideea de retinut este aceea ca – pe masura ce tehnologia Insight va deveni tot mai populara – ea se va ieftini.

Privind imaginile observam ca adevarata personalitate a masinii se regaseste sub caroserie nu la design. Liniile exterioare amintesc destul de brutal de liniile Prius. Inclusiv portbagajul mare. Oricum, acest model este una dintre cele mai interesante promisiuni pe care industria japoneza auto o face viitorului.