ian. 062009
 

 - imagine de arhiva -
Am observat intr-una din dimineti ca Politia Rutiera impreuna cu un echipaj tehnic dotat cu platforma, au ridicat un automobil din fata autogarii Militari, deoarece era parcat neregulamentar. Se aplica legea? Perfect! Insa abia mai tarziu aveam sa sesizez ca intamplarea nu este tocmai in regula.

Am continuat sa privesc spectacolul aplicarii legii, ca sa vad cum toate masinile parcate ilegal vor fi ridicate. Mi s-au lungit urechile si degeaba. Dupa ce au luat prima masina, actiunea a incetat si restul masinilor au ramas parcate ilegal. Mai mult, la doar 5 minute, o alta masina a parcat ilegal exact in locul ramas liber.

Intrebari:

– Ne jucam de-a aplicarea legii? Ce lucru bun s-a realizat? Care este diferenta intre a sicana un cetatean si a se aplica legea?

– Pe ce criteriu a fost aleasa masina respectiva pentru a fi ridicata? De ce acea masina si nu alta? Aplicam legea in functie de impulsul de moment, fara reguli egale pentru toata lumea?

– Cine controleaza aceste activitati? Cine ar trebui sa raspunda pentru risipirea absolut inutila a resurselor? Sau – mai corect formulat – raspunde cineva?

TotalAuto este sustinatorul legalitatii, inclusiv prin ridicarea masinilor parcate ilegal, insa doar in conditii de impartialitate. Oamenii legii nu au dreptul sa imparta dreptate, ci doar sa aplice legea. Ori ii ridici pe toti, ori ii lasi in pace pe toti. Politistii nu au voie sa comita niciun fel de discriminare in randul cetatenilor.

( Incidentul nu a fost fotografiat. Poza este preluata din arhiva. )