oct. 172008
 

Jean-Yves Le Coz Profesorul Jean-Yves Le Coz este creierul politicii de securitate auto pentru marca Renault. Domnul Siguranta (caci asa este poreclit) a venit in Romania pentru a vorbi despre securitatea rutiera in cadrul unui seminar la care am avut onoarea sa particip.

Lasand deoparte precizarile publicitare (si repetate obsesiv) despre cat de sigura este gama Renault, seminarul d-lui Siguranta a fost unul realmente interesant, in care am aflat lucruri noi legate de siguranta in trafic si despre care vom scrie mai multe articole in perioada urmatoare.

M-a socat insa altceva – seninatatea cu care participantii la seminar se prefac ca nu au cunostinta de anumite realitati din traficul cotidian. Mai exact:

Constatare simpla – In Franta, incepand cu anul 1972, numarul de accidente rutiere soldate cu victime este in continua scadere, de la 16,500 la doar 6,500 pe an.

Intrebare – De ce Romania se afla la polul exact opus, cunoscand o crestere la acest capitol negru?

Domnul profesor nu a avut explicatie, considerand aceasta contra-tendinta ca pe o bizarerie temporara. Le Coz nu aflase micile secrete romanesti:
– carnete auto eliberate fara examen, contra spaga, de catre autoritatile romane pana in vara anului 2008, momentul declansarii unui scandal de proportii in presa.
– fise medicale si psihologice eliberate tot contra spaga, fara control medical real, stare de fapt valabila chiar si la data la care publicam acest articol.

Vieti nevinovate sunt luate in fiecare zi, ca tribut platit unei coruptii de cea mai joasa speta. Roaga-te ca maine sa nu vina randul familiei tale sau, cine stie, poate chiar al tau.