Michelin a lansat in premiera Ghidul Verde dedicat Romaniei. Noul ghid, care completeaza prestigioasa colectie MICHELIN, va permite calatorilor iubitori de cultura si autenticitate sa-si pregateasca mai bine calatoria si sa descopere un taram bogat, de cultura latina, Romania.
Pentru pregatirea editiei romanesti, autorii Ghidului Verde MICHELIN au colindat intreaga tara timp de mai multe luni, vizitand un numar mare de locatii si facand o selectie. Ca urmare, opt situri turistice romanesti au fost desemnate cu cea mai inalta distinctie a Ghidului Verde MICHELIN trei stele (merita vizitat): manastirile din Bucovina, Maramuresul, Dragomirna, Sibiul, Transfagarasanul, Horezu, Prejmerul si Delta Dunarii. In afara de Bucuresti, numeroase orase si sate, dar si monumente si muzee, au fost desemnate cu doua stele (merita o oprire) sau cu o stea (sunt interesante).
Sinonime cu placerea descoperirii, intr-o epoca in care sejururile scurte se inmultesc, stelele Ghidului Verde MICHELIN constituie o adevarata eticheta, care permite calatorului sa descopere dintr-o privire siturile ce nu trebuie ratate intr-o calatorie si care sa aduca placerea descoperirii, fie ca e vorba de comori culturale sau de minuni create de natura.
Ghidul Verde MICHELIN Romania, unghiuri incrucisate.
Autorii acestui nou ghid MICHELIN au privit Romania din trei unghiuri: cel intim, al romanilor care locuiesc in aceasta tara, cel complice si totodata critic al unui francez care cunoaste bine regiunea, dupa un sejur prelungit prin aceste locuri, si, al treilea, cel candid, al unui autor care descopera Romania pentru prima data. Primii au contribuit prin cunostintele lor native in privinta uzantelor si cutumelor locale. Al doilea, a venit cu o abordare mai detasata. Azi, in fine, ultimul a adus privirea cu care vin in aceasta tara majoritatea turistilor francezi. Din incrucisarea roditoare a acestor unghiuri de abordare, Ghidul MICHELIN si-a dobandit propria personalitate.
Ghidul Verde MICHELIN Romania, un ghid de teren
Gratie acestui nou Ghid Verde MICHELIN, calatorul va putea descoperi numeroasele influente istorice ale civilizatiilor otomana, germana, maghiara, austro-ungara dar si un patchwork arhitectural extrem de variat care poate fi descoperit in orasele si in zona rurala a Romaniei.
Ghidul se imparte pe sapte regiuni, cu peisaje extrem de variate, la care se adauga o mare diversitate a patrimoniului si mostenirii culturale. Fiecare din aceste regiuni poate, astfel, deveni o destinatie de sine statatoare.
Ghidul Verde MICHELIN a ales sa propuna calatorilor plimbari ghidate, cel mai adesea insotite de un plan, in mai multe orase mari ale tarii, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Oradea, Sibiu, Iasi, Constanta si, bineinteles, Bucuresti. Descoperirea Romaniei este completata de descrieri ale unor localitati rar luate in considerare de alte ghiduri turistice, cum ar fi Buzau, Ploiesti, Craiova, Piatra Neamt, Braila, Bistrita sau Deva.
Pentru a putea degusta Romania intr-o maniera originala si personalizata, Ghidul Verde MICHELIN Romania propune numeroase trasee pentru automobile in afara cararilor batute. Astfel, multumita celor opt itinerarii care acopera intreaga tara si a celor aproximativ patruzeci de circuite de descoperiri indicate in Ghidul Verde MICHELIN, calatorul se va putea deplasa usor pastrandu-si un mare grad de libertate. Traseele din ghid ii vor purta pe automobilisti din centrele urbane pana in regiunile romanesti cele mai retrase.
In fine, aceasta noua publicate mai propune si o selectie de adrese si de informatii practice precise in ceea ce priveste posibilitatile de cazare, masa, transporti, mari evenimente etc. De la hotelul monumental, martor al unor epoci apuse, si pana la pensiuni noi sau camere care se pot inchiria direct de la proprietari intr-o casa traditionala. Toate aceste adrese permit o abordare a particularitatilor culturale si artizanale ale fiecarei regiuni si, in acelasi timp, o imersiune in miezul vietii rurale.
Echipa editoriala a Ghidului Verde MICHELIN a consacrat Romaniei un ghid de 360 de pagini. Acesta include 22 de harti, aproximativ 600 de adrese (din care 400 cu locuri de cazare si restaurante) si 160 de fotografii. Ghidul va fi pus in vanzare incepand cu luna septembrie 2008 si va costa 15,40 euro.