oct. 042006
 

Persoana in cauza este fostul manager pentru achizitii de la BMW, Günther Link, care a declarat in timpul audierilor ca, atunci cand a luat mita de la furnizori, incerca doar sa ajute firma, prin scaderea costurilor de achizitie. In timpul procesului, Link a admis ca lua bani de la furnizori, pentru a le da informatii din interior si a influenta procesul de selectare a castigatorului unor licitatii. Conform declaratiilor lui Link, suma primita de acesta intre anii 2001 si 2005 este de aproximativ 900,000 euro. Beton, nu?

Investigatiile au inceput in urma sesizarii oficialilor de la taxe in legatura cu suspiciunile ridicate de facturile mari pentru servicii de consultanta pe care sotia lui Link, sora medicala, le-a depus pentru a reduce taxele familiei. Un tribunal de la Munchen l-a condamnat pe Link, 55 ani, la trei ani de inchisoare pentru coruptie. Procurorii au declarat ca si alte persoane din conducerea companiei ar putea sa fie anchetate, ca urmare a unor informatii conform carora 6 furnizori ar fi dat mita acestora pentru a castiga contracte.

Un caz special aflat in investigatie este cel ce implica Volkswagen, Faurecia si doua alte firme producatoare de componente. Investigatia a condus la demisia sefului de la Faurecia (Pierre Levi, pe 2 august), dupa ce acesta a admis ca stia de mita data angajatilor brandurilor VW, Audi si BMW.

Totdata firme precum Dräxlmaier, Lear, Intier, Grammer si M&H (redenumita Automotive Interior World) sunt si ele investigate. Link si-a cerut scuze firmei si familiei sale si a declarat ca nu stia ca faptele sale pot fi considerate coruptie, el dorind doar ca proiectele sa se desfasoare fara probleme. El a mai adaugat ca cei care i-au dat bani sunt „prieteni”.

BMW inca nu a decis daca va inainta o actiune in justitie pentru daune civile, impotriva lui Link. Link a fost director de achizitii pentru BMW timp de 12 ani si avea un venit de 120,000 euro pe an.