sept. 282006
 

Controlul electronic al stabilitatii (ESP) va fi obligatoriu pentru toate vehiculele de pasageri, camioanete si SUV-uri incepand cu modele anului 2012, in conformitate cu noua cerinta anuntata de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Agentia estimeaza ca intre 5.000 si 10.000 de vieti vor fi astfel salvate anual cand controlul stabilitatii va face parte din standard pe toate noile vehicule de pasageri.

„Nici o alta tehnologie de siguranta, de la aparitia centurii de siguranta, nu a adus mai multe promisiuni sa salveze vieti si sa previna accidente ca acest control electronic al stabilitatii (ESP)” – a declarat Nicole Nason, administrator al National Highway Traffic Safety Administration, la o conferinta de presa ce a anuntat noile reguli. Si-au anuntat deja acordul cu noile reguli producatori auto ca Ford, General Motors, Mercedes-Benz, si Toyota.

In acest moment, ESP exchipeaza doar modelele de varf ale producatorilor, fiind unul din pretextele sub care acestia isi rotunjesc semnificativ profiturile. Odata cu obligativitatea echipamentului ESP pentru versiunile de baza (standard), acest sistem va avea probabil un pret ceva mai accesibil. Ramane sa vedem daca aceasta initiativa americana va avea ecou si pe continentul nostru.