J.D. Power a dat publicitatii un sondaj interesant privind cele mai de incredere masini in 2006. Pentru multi analisti si observatori, acest tip de sondaj serveste ca barometru pe termen lung pentru trendurile pietei. Poate cel mai semnificativ fapt relevat de sondaj este acela ca fiabilitatea modelelor populare a devenit extrem de apropiata de cea a modelelor de lux. Sau invers.
In acord cu studiul realizat, care se bazeaza pe numarul de probleme identificate de proprietarii auto pe modele de minim 3 ani vechime, diferenta intre numarul de probleme semnalate de detinatorii de masini ieftine si proprietarii de masini de lux s-a injumatatit. In 2003 exista o diferenta de 31 de probleme la 100 de masini, in timp ce anul 2006 inregistreaza doar 15. Imbunatatirile care au aparut in cele doua categorii se refera, pe de o parte, la rulare, manevrabilitate si franare – iar, pe de alta parte, la motor si transmisie.
In alta ordine de idei, vechii favoriti raman puternici.
Acest lucru este un rezultat al modei constructorilor de a folosi platforme comune la modele diferite. De exemplu, modelul de succes Chrysler 300 C este construit pe o platforma mai veche de la Mercedes, iar anumite modele Ford au preluat elemente de la Volvo.
Bineinteles, aceste statistici sunt valabile doar in Statele Unite. Probabil ca in Romania un top J.D.Power ar arata altfel, insa am convingerea ca un astfel de top nu este dorit la noi, intr-o tara in care toti vor sa fie, in mod democratic, pe locul intai. Nu exista competitie in piata auto romaneasca, nu exista arbitrii de calitate, ci doar cascade de laude pentru niste marci auto care vor sa para perfecte. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa cel care crede ca exista vreo marca auto perfecta il pot numi cel mult… motan.