ABS

mart. 052006
 

Sistem de antiblocare al rotilorcu ajutorul unor senzori inductivi (un fel de bobine electrice), calculatorul ABS inregistreaza viteza de rotatie al rotilor. Daca una din roti tinde sa se blocheze in momentul franarii, forta de franare va fi reglata astfel incat derapajul (ruperea aderentei) sa nu se produca.

Important:
––> intrarea in functiune a ABS provoaca o puternica vibratie a pedalei de frana. Acest comportament (corect) al ABS-ului poate deruta soferul intr-un moment limita. Recomandam cu caldura testarea comportamentului ABS pentru acomodare (fiecare masina se comporta altfel).

––> in cazul in care descoperiti proasta functionare a ABS, nu trebuie sa intrati in panica. Franele vor functiona in continuare ca si cum masina nu ar fi echipata cu acest sistem. Franele vor fi mai putin eficiente, dar vor actiona cu succes daca veti conduce prudent. Evident, la sfarsitul drumului, trebuie sa va adresati de urgenta unui service auto (la care va veti putea deplasa linistit pe roti).

  2 comentarii despre “ABS”

  1. ce reprezinta ASC la masina BMW 320D? Nu gasesc in dictionarul auto ma puteti ajuta voi?

  2. Mony – BMW-ul are „chinezeasca” sa proprie, ca orice brand premium.

    ASC inseamna Anti Slip Control, iar comportamentul sau seamana cu repartitorul fortei de franare (EBD) pastrand pe traiectorie masina in momentul franarii. La BMW, exista diferenta ca ASC-ul umbla si la tractiune.

    Foarte concret, ASC, ASC-T, AST sunt abrevieri diferite care se refera la acelasi lucru – antipatinare. Mai multe detalii la http://www.mz3.net/articles/115.html