iun. 232010
 

Bord Nissan Frunza Am citit recent in presa romanesca anumite rezerve fata de automobilul electric, a carui valoare de revanzare ar putea ajunge in 5 ani la doar 10% din valoarea “de nou”, pornind de la un calcul facut de o companie britanica de specialitate. In articol, autorul afirma ca blocul de acumulatori este foarte scump si ca la un model din clasa Nissan Leaf înlocuirea sa ar costa 10.000 de euro. Informatia este inexacta si iata de ce…

Intr-adevar, blocul de acumulatori al automobilului electric este scump, insa numeroase state subventioneaza achizitia lor de catre persoane fizice. Britanicii vor sa suporte de pilda pana la 5000 de lire sterline din pretul unui automobil electric de clasa Leaf. Pe langa asta, mai exista o resursa, putin cunoscuta publicului, dar despre care Total Auto v-a informat inca de anul trecut.

Este vorba despre perioada reala de viata a unui acumulator electric folosit pe automobilele viitorului. Este impropriu spus ca un acumulator care alimenteaza un automobil electric se “epuizeaza”. O astfel de sursa de electricitate inceteaza sa mai fie utila propulsiei electrice atunci cand capacitatea de stocare a energiei scade cu 20%. Adica 80% din sursa ramane perfect functionala, la performante de varf.

Acesta este secretul datorita caruia Nissan se afla deja in plin proiect de constructie a unei retele de redistributie a acumulatoarelor de putere. Astfel, paguba de 10.000 de euro, se reduce la doar doar 1-2 mii la revanzare dupa 5 ani, adica mult mai bine decat in cazul masinilor clasice.

In plus, materialele din care este confectionata platforma electrica imbatranesc mult mai greu decat in cazul platformei termice, datorita variatiilor mult mai mici de temperatura pe care trebuie sa le suporte subansamblele. Asadar, automobilul electric chiar daca va insemna o investitie mai mare, el va reprezenta pentru detinator o afacere mult mai buna decat un automobil clasic.

Asadar, alegeti-va cu atentie sursa de informatie, inainte de a decide intr-o problema auto cu efecte majore asupra buzunarului dvs.