ACC

mart. 052006
 

Aceasta abreviere are 3 semnificatii auto distincte:

1) Automatic Climate Control – Aer Conditionat Automat. Soferul indica o anumita temperatura, iar acest echipament regleaza automat temperatura in habitaclu.

2) Adaptive Cruise Control sau Autonomous Cruise Control – control adaptiv al vitezei pentru echipamentul Cruise Control. Acest regulator de viteza controleaza permanent distanta fata de masina din fata, pe baza principiului clasic de tip „radar” (unde milimetrice, nu clasice – nu interfereaza cu anti-radarul). Atunci cand ecartul fata de cel din fata se micsoreaza prea mult, masina pe care o conduceti va frana automat.

3) Active Cylinder Control – terminologie Mercedes. Pe un motor in „V”, acest echipament taie alternativ functionarea pistoanelor din dreapta sau stanga pentru imbunatatirea consumului in anumite regimuri de functionare ale motorului. In acest caz, supapele si injectoarele respectivului aliniament de cilindrii se blocheaza, ramanand in functiune celalalt aliniament. Putem spune ca functioneaza doar jumatate din motor – motorul cu „n cilindri in V” reducandu-se la „n/2 cilindri in linie”.