feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. unde pot gasi totusi noul og referitor la taxa de poluare?pe net nu gasesc decat vechea ordonanta de urgenta

  2. Am vazut OG-ul aici pe site, sincer nu cred ca este o greseala, pur si simplu s-a dorit marirea taxei pt masinile care aveau taxa mica de inmatriculare. Nu aveau cum sa omita rubricile 14-15ani si peste >15. E clar ca s-a dorit marirea taxei acolo unde era mica ca sa descurajeze importul de masini second. Si cum probabil nimeni nu va zice nimik, asa va si ramane. Sunt curios cum ar suna un punct de vedere oficial, o explicatie a taxei marite de 4ori pt unele masini, mai grav pt masinile cele mai cumparate

  3. avem si confirmarea pe site RAR:

    ………..

    2. Determinarea gradului de depreciere

    Tarifele pentru efectuarea expertizei tehnice pentru determinarea gradului de depreciere a autovehiculelor stabilite prin decizia Consiliului de Administratie al Registrului Auto Roman – R.A. sunt de:
    – 243,20 lei pentru autovehicule cu masa maxima autorizata mai mica sau egala cu 3500 kg;
    – 299,00 lei pentru autovehicule cu masa maxima autorizata mai mare de 3500 kg.

  4. V. Andrei ai dreptate 110% !

  5. eu cred ca-i premeditata treaba.. ce nesimtire!

  6. Iulian: am rezolvat problema aia dar a aparut alta:
    la fisc in municipiul meu nu poate lua dosarul (cika) pentru ca trebuie neaparat s-o inscriu eu chiar daca am facut actul de vanzare cumparare pe numele prietenei mele in romania inainte de 15 decembrie.
    Masina a fost radiata in Italia inainte de 15 decembrie. Adusa de mine in romania si vanduta prietenei mele (tot inainte de 15 dec.) ca sa o inscrie pe numele ei. Chiar nu mai inteleg! De ce atatia incompetenti la ghiseuri? I-a pus cineva sa citeasca regulile? Unde sa mearga prietena mea sa se planga? De ce trag atat de mult din timp cand stiu ca avem doar 15 zile?

  7. Adrian – trebuie depus plangere la ei, insa – ca nu fii considerat ostil – incearca sa vb cu un sef. Daca nu poti vorbi, baga o hartie. Neaparat in scris!

    Vorbit sau scris trebuie explicat cat mai simplu cu putinta ca se incalca legea. Concret – in lege scrie „asa”, dar la ghiseu s-a intamplat altfel.

    bag-o si pe aia „nu vreau sa fac rau nimanui, eu vreau doar sa respectam legea.” ๐Ÿ˜€

  8. Plecand de la observatiile lui V.Andrei a aparut un nou articol. cer scuze din start pentru faptul ca este mai putin echilibrat decat celelalte, insa situatia este revoltatoare.

    Acest topic este full si incepe sa devina greu de urmarit. Va rog sa continuam la fel de liber discutiile, insa la noul articol.

    „Taxa auto BOC, mai mare decat taxa tripla”.