feb. 202009
 

Pentru a inmatricula masina pe taxa veche (cea mica, din iulie 2008) trebuie sa dovediti ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008. Aceasta dovada se poate face cu mai multe tipuri de documente, dupa cum urmeaza:

1 – pe baza de comanda ferma de cumparare a masinii plus dovada platii integrale sau a unui avans inainte de 15 decembrie 2008;

2 – carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta cu datate inainte de 15 decembrie 2008;

3 – dovada de inmatriculare provizorie emisa inainte de 15 decembrie.

Daca aveti una din aceste dovezi porniti cronometrul:

>>> primul pas, in primele 20 de zile:
Ca sa beneficiati de vechea taxa trebuie sa depuneti URGENT, in maximum 20 de zile calendaristice de la publicarea actului normativ (ultima zi – 11 martie 2009), o cerere la autoritatea fiscala de care apartineti impreuna cu dovada cumpararii inainte de 15 decembrie 2008. Daca nu va inregistrati cererea la fisc in acest interval, pierdeti dreptul de a plati taxa la valoarea mica.

Daca dovada este „inmatriculare provizorie”, trebuie obligatoriu sa adaugati si o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca masina a fost cumparata inainte de 15 decembrie 2008, in forma autentificata (facuta la notariat). Pentru celelalte tipuri de dovezi, nu este nevoie de aceasta declaratie autentificata.

>>> al doilea pas, pana la expirarea a 90 de zile:
Dupa ce ati rezolvat urgenta nr.1, de a inregistra cererea ca sa platiti taxa mica, urmeaza urgenta nr.2. In termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ (ultima zi – 20 mai 2009) trebuie sa rezolvati restul formalitatilor la RAR pentru ca taxa auto sa poata fi calculata de reprezentantii fiscului. Si acest al doilea termen trebuie respectat, nerespectarea sa atragand pierderea dreptului de a plati taxa la valoarea cea mica.

Sunteti in forma? Pe locuri… Fiti gata… Start!

  218 comentarii despre “Taxa auto – cum puteti beneficia de taxa mica?”

  1. Nu vreau sa vorbesc prostii, dar am auzit ceva azi la mine la Fisc la Ploiesti.
    Nu se mai eliberau calculatii pentru masinile sub euro 3, adik 1 si 2, cu vechime de peste 14 ani.
    Motivul, acum ca am vazut si observatiile voastre, pare sa fie intradevar o greseala de program.
    Toti cei care s-au prezentat sa ridice calculatiile si aveau masini euro 1 si euro2 nu le-au mai primit, pe motiv ca tre sa astepte sa se regleze in sistem.
    Greseala unde ar fi:
    in calculatorul vechi, cel din iulie, categoria de vechime este „>15ani” , iar in cel nou, dupa OUG 7/2009 este „>14 ani”, dintr-o greseala.
    Evident ca prima, cea din vara e corecta, insa pana se rezolva nu au vrut sa mai elibereze.
    S-ar putea aici sa fie o „buba” si sa provoace ceva diferente in calcul.

    intrati si pe http://www.mfinante.ro si in partea dreapta jos aveti „taxa de poluare”
    …poate va ajuta sa va lamuriti

  2. V. Andrei daca te intereseaza doar deprecierea pe baza de km, nu trebuie sa mergi la RAR (cel putin pana in 15 dec. nu trebuia). Declaratia pe proprie raspundere ajunge. Daca crezi ca intri si la celelalte deprecieri (ABS, clima, aspect) atunci trebuie sa mergi si la RAR (zicea florin – 240 RON)!

  3. pt dan
    Ai obtinut reusit sa obtii reducera pe baza kilometrilor masinii?Se multumesc doar cu declaratia pe propria raspundere fara o verificare a autenticitatii celor declarate? Adica o sa se si uite cineva la km din bord sau merg pe incredere???

  4. V.Andrei – taxa s-a redus.

    Povestile cu maririle sunt doar zvonuri. Nu exista in nicio configuratie vreun automobil care sa isi fi marit taxa peste cea tripla.

    Daca s-a intamplat vreo situatie de acest gen, este o greseala de calcul.

  5. Opel – categoria >14 ani este o greseala a guvernului, nu a celor care au facut calculatorul. Fiscul este obligat sa respecte OUG-ul.

    Prin modificarea grilei de reducere, practic guvernul Boc (Poc, Trosc…) a modificat o intelegere directa cu Comisia Europeana. Este absolut ilegala.

    Pe OUG7 a disparut intervalul 14-15 ani fiind asimilat cu >14 ani, dar s-a modificat si valoarea matematica a coeficientului. Reducerea pentru „>14 ani” este mai mica (mai dejavantajoasa pentru cetatean) decat fosta 14-15 ani sau fosta „>15 ani”…

  6. Salut am si eu o dilema:)
    Am cumparat o masina(A3-Sportback-Euro 4-2005 an fab.) in luna ianuarie de la cineva din Romania.Masina a fost cumparata pe 21.11.2008 din Germania, a avut numere de Germania 1 luna pana pe 20.12.2008.
    Numere rosii de Romania in ianuarie 2009 i-am luat prima data.
    Am urmatoarele acte:
    Brief Mic
    Brief Mare
    Contract vanzare cump
    Numerele Germania
    Chitanta pe numere si asigurarea pe 1 luna din Germania
    ––––––
    Toate cele de mai sus sunt pe numele fostului proprietar de la care am luat masina.
    Intre mine si el am un Contract de Vanz.-Cump. Tipizat facut in Ianuarie.
    Ma incadrez la taxa mica(redusa)?Multumesc!FlorinBC

  7. taxa_auto_2008_ordonanta50.htm
    taxa_poluare_oug_7_2009.html

    Primul calculator e taxa din iulie. Al doilea e noua taxa. Ambele sunt de pe site-ul mfinante.ro deci ar trebui sa fie bune.
    Incearca la amandoua calculatoare 2000cmc euro 2 peste 15 ani. CEl din iulie este 330 iar cel de acum 1320euro. La cel de-al doilea calculator nu mai exista >15ani si nici 14-15ani doar >14. Si eu ma gandesc la o eroare dar totusi e calculatorul oficial al taxei dupa care sde calculeaza si in mode real taxa la sediul finantelor.

    NU E ZVON e realitatea de pe site-ul mfinante.ro
    Puteti verifica pt orice masina 14-15ani sau >15ani, daca calculatorul e corect s-a marit taxa triplata cu 33%!!!

  8. V. Andrei iti spun exact ce am facut eu! DAR repet s-a intamplat inainte de 15 dec.! desi ar trebui sa fie LA FEL, nu stii niciodata in tara asta! DAR totusi eu zic ca ar trebui sa fie la fel! DECI atunci cand am depus actele pt calcularea taxei, am depus si o cerere pt depasirea nr de km! semnata pe propria raspundere! ATAT! nu am primit reducerea deoarece nu am intrat in urmatoarea categorie! este o anexa pe mai multe categorii de km! vezi ca daca nu intri in urmatoarea nu primesti reducerea! nu mai tin minte exact valorile dar iti dau un ex asa aproximativ : nu ajunge ca ai depasit 15.000 trebuie sa ai peste 20 sa primesti reducerea! cifrele exacte le ai in anexa aia sper ca stii unde sa o gasesti! REPET : eu nu am intrat la reducere pt ca nu am avut destui km si DA e doar o declaratie pe propria raspundere! (oricat pare de ciudat, asa e, cel putin la mine in oras, la Fisc, asa am procedat)!

  9. FlorinBC-Verycreative – din pacate nu.

    Cererea se face nominal, iar dovezile sunt acceptate doar nominal. Nu trageti in mesager…

  10. Eroare sau nu cat se plateste taxa pt masinile >15ani??? Totusi mi-e greu sa cred ca le-au trebuit 3luni sa se gandeasca la noua taxa si au mai si gresit-o…si se mai si repara greseala sau ramane asa ca oricum nu mai conteaza cateva sute de euro in plus furate

  11. pt FlorinBC-Verycreative

    Acelasi lucru am intrebat si eu la ghiseu pt un prieten si mi s-a spus ca accepta dosarul si daca nu dvs a-ti adus masina in tara cu conditia sa fi cumparat masina inainte de 15decembrie. Cred ca daca reusiti sa faceti alt contract intre dvs si vanzator datat inainte de 15dec rezolvati situatia, altfel platiti taxa mare

  12. eu cred ca ce spune V. Andrei e adevarat! ma refer la treaba cu peste 14 ani!

  13. Apropo unde pot gasi ordonanta de urgenta modificata in care este strecurata „greseala”?

  14. V. Andrei – aveti dreptate cu taxa aceea. Am judecat gresit ca o mica inexactitate diferenta de reducere de 6%…

    Intradevar, cu o reducere de 95% masina are o taxa de 5%, in timp ce cu reducerea de doar 90% dubleaza taxa.

    Este deosebit de grav, insa este o greseala prinsa chiar in OUG, nu la calculatoarele de la fisc. sunt foarte curios cum vor solutiona. Banuiesc ca printr-un nou… OUG!

    Vreau sa emigrez in Iran sau Coreea de Nord. Mai vine cineva?? ๐Ÿ˜€

  15. Probabil nu va mai zice nimic, mass-media oricum deja a trecut peste subiectul taxei de inmatriculare si noi ramanem cu taxa de 4ori in loc de 3ori. Frumoasa reducere…Si mai ales ca aceasta scumpire loveste exact in categoriile de masini cele mai cautate de oameni cu venituri reduse adica, masini fabricate in anii 93-95, cred ca si cele mai des inmatriculate pt ca aveau taxe de inmatricualare 100euro-500euro. Golf3, Corsa, CLio, Bmw e36 si multe altele…
    Sunt convins ca o vor lasa moarta daca nimeni nu zice nimik